814 1

Проект: Линейка достига за 30 минути до всеки българин

83 млн. евро от ЕС ще отидат за спешни центрове и медицински автомобили

Стефанаки Йоанис

През пролетта на 2018 г. трябва да бъде завършено строителството на всички нови центрове за спешна медицинска помощ в страната. Това предвижда Проект за подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ, финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020г., по който държавата ни получава 83 597 313 евро безвъзмездно от Европа, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Целта на мащабната инвестиция е всеки български гражданин да имат достъп до спешна помощ в рамките на 30 минути.

Инвестицията ще бъде разпределена за изцяло ново строителство на спешни медицински центрове, дострояване на допълнителен етаж или допълнително крило или за реконструкция и ремонт на вече съществуващи сгради.

Подготвителният етап на проекта вече е на приключване и според министъра на здравеопазването Петър Москов през март трябва да приключат откритите процедури за фирми, които ще строят или ремонтират обектите.

Инвестицията е разделена на 27 лота в цялата страна.

Освен за строителство и ремонт, голяма част от парите ще отидат за преоборудване и закупуване на нова модерна техника, включително и устройства за телемедицина и 400 нови линейки, снабдени с животоспасяваща апаратура.

Д-р Петър Москов очаква ремонтите на някои от филиалите и спешните центрове да завършат още до края на следващата година.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • еви
    Отговор
    1 21:50  27.10.16
    Aбе зaкръглете го нa 1чaс

Напиши коментар:


Публикувай