1 398 0

Десерт за късмет

Японски десерт дайфуку мочи

Венелина Маринова

Японският десерт дайфуку, в превод „голям късмет”, има много разновидности. Най-често е бяло, бледо зелено, или бледо розово мочи (японски лепкав ориз), с пълнеж от анко (подсладена паста от червен японски боб адзуки). Отделните сладки са поръсени с фин слой от царевично или картофено нишесте, за да не залепват помежду си или по пръстите на ръцете. Ето рецептата за класическо дайфуку:

Необходими продукти:

1 ч.ч. оризово брашно

¼ ч.ч. захар

2/3 ч.ч. вода

За пълнежа:

2/3 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар

1 и ¼ анко паста (от боб адзуки)

царевично (или картофено) нишесте за поръсване

Начин на приготвяне:

За пълнежа (анко):

Загрейте водата (2/3 ч.ч.), заедно с половин ч.ч. захар, в малка тенджера. Добавете към нея пастата от червения боб и разбъркайте хубаво. Разпределете сместа на 12 топчета и оставете настрана.

За тестото (мочи):

Поставете ориза в огнеупорен дълбок съд. Смесете оставащата вода и захар в малка купа и постепенно прибавяйте към ориза. Разбъркайте.

Поставете купата в микровълновата за 2 минути. Отново разбъркайте и загрейте в микровълновата. Разбъркайте с бързи движения.

Поръсете дъното на плоска тава с царевичното нишесте, набрашнете и ръцете си. Разделете го на 12 парчета. Във всяко поставете от пълнежа и увийте мочи около него. Повторете процеса до свършване на количествата.



Напиши коментар:


Публикувай