770 0

Над 200 регистрирани случаи на Зика в Германия

Разпространението на вируса бе придружено от случаи на новородени бебета с микроцефалия

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Над 200 случаи на заразени с вируса Зика са били регистрирани в Германия през изминалата една година, съобщи ДПА, позовавайки се на института Роберт Кох (RKI).

Вирусът се разпространи в повече от 60 страни в световен мащаб, сред които и европейски такива. Бумът му започна през май 2015 година в Латинска Америка.

Германските здравни власти разкриха, че огромна част от заразените с него са пътували до зони в епицентъра на разпространението му.

Медиците посъветваха бременните жени да се консултират със своя лекар, преди да отпътуват за страните, които са най-засегнати от Зика.

Разпространението на вируса през последните месеци бе придружено от случаи на новородени бебета с микроцефалия – вродена малформация, при която обиколката на главата на бебето изостава двукратно под нормата за съответната възраст.

Директорът на Световната здравна организация Маргарет Чан заяви, че за съжаление учените все още нямат отговори на много важни въпроси. Тя добави, че експертите все още търсят начини да се справят с вируса.

Германия


Още по темата

 • Вирусът Зика заплашва Азия

  Вирусът Зика заплашва Азия

  Вирусът Зика застрашава Азия, алармира Световната здравна организация, пише Би Би Си. Силно вероятно е вирусът да продължи да се разпространява на ...
  11.10.2016
  811
  1
 • Първи случаи на заразени със Зика в Полша

  Първи случаи на заразени със Зика в Полша

  Зика достигна и Полша, съобщи „Радио Полша“. В страната бяха регистрирани първите случаи на заразени с вируса. Тестовете са били ...
  17.08.2016
  845
  0

Напиши коментар:


Публикувай