На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и се споменават починалите с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.
Правят се помени или, наричани още - раздавки, подавки. Раздават се на близки, съседи, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.
В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Ние ви предлагаме една бърза рецепта, която открихме в hera.bg, за обичаните от всички "сълзици, но с аромат на канела.
Продукти:
500 гр бутер тесто
100 гр захар
1 с.л канела
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 170 градуса.
Размразеното тесто се поръсва със захар и канела. В зависимост от вкуса, можете да увеличите или намалите захарта и аромата.
Започвате да завивате тестото на руло от дългата му страна до средата на листа, същото правите и с другата половина.
Режете на филийки с дебелина 0,5 см, нареждате в тавичка, в която сте сложили хартия за печене.
Печете до зачервяване.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА