Last news in Fakti

5 Ноември, 2016 10:08 2 751 0

Сълзици с канела, подходящи за Архангелова задушница

  • сладки-
  • сълзици-
  • канела-
  • архангелова задушница

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и се споменават починалите с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

Правят се помени или, наричани още - раздавки, подавки. Раздават се на близки, съседи, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Ние ви предлагаме една бърза рецепта, която открихме в hera.bg, за обичаните от всички "сълзици, но с аромат на канела.

Продукти:

500 гр бутер тесто
100 гр захар
1 с.л канела

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 170 градуса.

Размразеното тесто се поръсва със захар и канела. В зависимост от вкуса, можете да увеличите или намалите захарта и аромата.

Започвате да завивате тестото на руло от дългата му страна до средата на листа, същото правите и с другата половина.

Режете на филийки с дебелина 0,5 см, нареждате в тавичка, в която сте сложили хартия за печене.

Печете до зачервяване.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА