Last news in Fakti

7 Ноември, 2016 11:05 1 821 0

Нова мода - закуска с шампанско за детски рожден

  • деца-
  • алкохол-
  • рожден ден

13-годишни празнуват рожден ден с шампанско за закуска

Майка на 12-годишно момиче беше шокирана от поканата за рожден ден, която получила дъщеря й - "закуска с шампанско" за отпразнуване на 13-годишнина!

Тя завела дъщеря си при медицинския специалист д-р Лорейн Бейкър, президент на Австралийската здравна асоциация „Виктория”, за да й обясни опасностите от консумацията на алкохол, съобщава британският „Дейлимейл”.

Родителите на рожденичката все пак добавили бележка за разрешение от родителите да се сервира алкохол на децата.

"За мен това е илюстрация на изкривената ни култура по отношение на алкохола," казва д-р Бейкър.

Консумацията на алкохол се приема за нещо нормално и затова е трудно да се определи кога някой се е „подхлъзнал” към опасна връзка с алкохола.

"Дори ако успеем да предпазим децата си от употреба на алкохол, те често са свидетели на това как възрастните редовно пият повече от препоръчаните две стандартни питиета на вечер," продължава тя.

В едно изследване сред австралийски тийнейджъри на възраст между 12 и 16 е установено, че тези, чиито родители им позволяват да пият вкъщи, са три пъти по-склонни  да злоупотребяват с алкохол след навършване на 16 години, в сравнение с децата от семейства, в които няма достъп до алкохол.

Изследване от Великобритания от август тази година пък разкрива, че половината от родителите позволяват на децата си да пият у дома преди 14-годишна възраст.

Причините, които родителите изтъкват за разрешаването на употребата на алкохол от децата им, са различни - една трета казват, че така възпират "бунта" на възрастта; друга една трета смята, че по този начин могат да имат контрол над употребата на алкохол от децата им; около една четвърт заявяват, че не виждат нищо нередно в това децата да пият, и един на всеки десет заявява, че позволява достъп до алкохол у дома, защото при строгите проверки на възрастта в магазините и заведенията, децата не биха могли да го купуват сами.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА