1 308 0

Нова мода - закуска с шампанско за детски рожден

13-годишни празнуват рожден ден с шампанско за закуска

Венелина Маринова

Майка на 12-годишно момиче беше шокирана от поканата за рожден ден, която получила дъщеря й - "закуска с шампанско" за отпразнуване на 13-годишнина!

Тя завела дъщеря си при медицинския специалист д-р Лорейн Бейкър, президент на Австралийската здравна асоциация „Виктория”, за да й обясни опасностите от консумацията на алкохол, съобщава британският „Дейлимейл”.

Родителите на рожденичката все пак добавили бележка за разрешение от родителите да се сервира алкохол на децата.

"За мен това е илюстрация на изкривената ни култура по отношение на алкохола," казва д-р Бейкър.

Консумацията на алкохол се приема за нещо нормално и затова е трудно да се определи кога някой се е „подхлъзнал” към опасна връзка с алкохола.

"Дори ако успеем да предпазим децата си от употреба на алкохол, те често са свидетели на това как възрастните редовно пият повече от препоръчаните две стандартни питиета на вечер," продължава тя.

В едно изследване сред австралийски тийнейджъри на възраст между 12 и 16 е установено, че тези, чиито родители им позволяват да пият вкъщи, са три пъти по-склонни  да злоупотребяват с алкохол след навършване на 16 години, в сравнение с децата от семейства, в които няма достъп до алкохол.

Изследване от Великобритания от август тази година пък разкрива, че половината от родителите позволяват на децата си да пият у дома преди 14-годишна възраст.

Причините, които родителите изтъкват за разрешаването на употребата на алкохол от децата им, са различни - една трета казват, че така възпират "бунта" на възрастта; друга една трета смята, че по този начин могат да имат контрол над употребата на алкохол от децата им; около една четвърт заявяват, че не виждат нищо нередно в това децата да пият, и един на всеки десет заявява, че позволява достъп до алкохол у дома, защото при строгите проверки на възрастта в магазините и заведенията, децата не биха могли да го купуват сами.


Напиши коментар:


Публикувай