4 474 0

Яйцата помагат за предотвратяване на инсулт

Яйцата помагат за предотвратяване на инсулт
Снимка: shutterstock.com
Иво Стойнев

Ако консумирате едно яйце на ден, може да намалите риска от инсулт. Това показва американско проучване, цитирано от в. „Дейли експрес“. Едно голямо яйце съдържа шест грама висококачествен протеин и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, както и витамини Е, D и A, отбелязват здравните специалисти.

Откритието е направено от специалисти от института Епид Стат в САЩ. Те са анализирали предишни проучвания, осъществени в периода между 1982 и 2015 г. и обхванали над 275 000 души.
Целта им е била да установят съществува ли зависимост между консумацията на яйца и риска от коронарна болест на сърцето и инсулт.

„Анализът потвърждава, че не съществуват достатъчно данни за наличието на подобна зависимост, и освен това разкрива благоприятен ефект от консумацията на яйца за предпазване от мозъчен удар“, пишат изследователите в „Journal of the American College of Nutrition“.

Яйцата са богати на полезни хранителни вещества и освен това са отличен източник на антиоксиданти, които противодействат на оксидативния стрес и възпалителните процеси, както и на протеини, допринасящи за понижаване на кръвното налягане, отбелязват изследователите.

САЩ


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай