9 Ноември, 2016 20:49 2 935 2

41 с краста в бежанския лагер Харманли

  • краста-
  • бежанския лагер-
  • харманли
41 с краста в бежанския лагер Харманли - 1
Снимка: БТА

Непознати за България зарази са плъзнали в бежанския лагер в Харманли. Това стана ясно днес на пресконференция пред вратите на Центъра, съобщи Haskovo.net. На него присъстваха епидемиологът д-р Снежана Иванова от Хасково и началникът на лагера Димитър Захариев. Брифингът бе свикан спешно поради появили се публикации за екзотични зарази, които морят мигрантите в лагера, а в Харманли хората настръхнаха от опасността болестта да плъзне в града.

Според Димитър Захариев опасност за жителите на Харманли няма и изобщо не може да се говори за такава. Към момента в Центъра са настанени 3100 души. Всеки един от тях минава медицински преглед при приема и когато се установи заболяване, се изпраща на специалист, който да назначи лечение, обясни Захариев. Той уточни, че са имали 41 случая с краста, които вече са излекувани. Попитан защо дотогава е отричал за съществуването случаите на краста, той обясни, че тези хора реално не са били в лагера, още при приемането им са били изпратени на лечение, а тук са пристигнали вече излекувани.

Според публикация в ХарманБГ на журналистката и общински съветник Светлана Николова обаче в лагера върлува и друга опасна зараза – тропическа болест, наречена кожна лайшманиоза. Тя е известна като “бяла проказа”, наричат я още “Злото от Алепо”.

Преди два дни Светлана Николова застава пред портала на лагера и само за 30 минути открива 16 мигранти с ранички по телата. Според публикацията всеки трети излизащ от лагера мигрант признавал, че страда от тези кожни проблеми.

Според д-р Снежана Иванова кожната лайшманиоза е непознато за България заболяване. Тя обаче не се нае да диагностицира болестта по десетките снимки, които журналистката Светлана Николова сложи на масата пред тях. Николова обясни, че е изпратила фотосите на родното светило по паразитология доц. Вучев, който бил категоричен, че става дума за екзотичната лайшманиоза.Тя се пренася от пясъчните мухи и папатациеви мушици, накратко – познатите ни папатаци. “Истинският бум на заболяването, при тези му размери сред мигрантите, може евентуално да се очаква през пролетта и лятото на идната година сред местните, тъй като за заразяването на папатака трябва определена температура. Инкубационният период на болестта е от няколко дни до година, а понякога и повече. Кожната лайшманиоза е лечима”, обяснява Светлана Николова, която бе пристигнала пред лагера с учебник “Тропически болести” под мишница. Тя показа и снимка на същото заболяване в учебника.

“Не може да се поставя диагноза по снимки”, отново бе категорична д-р Снежана Иванова. Тя поясни, че болестта може да се установи след изследвания.

Началникът на лагера Димитър Захариев пък допълни, че са изпращали 3-ма мигранти в Пловдив за изследвания заради съмнения за лайшманиоза, но диагнозата не се потвърдила.

Светлана Николова поиска на пресконференцията да дойде и някой от лекарите в лагера и попита дали им е забранявано да говорят пред медиите. Захариев пък се сопна, че на въпроси на ХарманБГ няма да отговаря.

По време на импровизираната пресконференция пред портите на лагера пристигнаха и неколцина мигранти, които охотно показаха раничките по телата си. Според афганистанеца Омей Ниази много хора в лагера страдали от тях. Те предизвикали сърбежи, а в по-тежките случаи – и болка. Преди ден негов сънародник поискал лекарство в харманлийска аптека, но фармацевтите му казали, че трябва да бъде прегледан от лекар, който да предпише лечение. “В лагера нас, афганистанците, не ни преглеждат, лекуват само сирийците”, оплакват се мигрантите. Според шефа на лагера сред 3100-те бежанци има сирийци, иракчани и афаганистанци, като последните са най-многобройни.

Димитър Захариев настоява да не се всява паника в Харманли и продължава да твърди, че такива заболявания в лагера няма.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 0 Отговор
    да ги пратят на лечение в Саудитска арабия ,там ще се молят на своя аллах и той ще ги излекува.
  • 2 бббббб

    0 0 Отговор
    Хитлер е измислил практични лечения ....