Last news in Fakti

11 Ноември, 2016 04:45 26 599 4

Майката на шофьора на ТИР в Норвегия (Видео)

  • тир-
  • шофьор-
  • норвегия

Над 3000 камиона преминават границата на Норвегия всеки ден, като много от тях идват от Източна Европа

Майката на шофьора на ТИР в Норвегия (Видео) - 1

Над 3000 камиона преминават границата на Норвегия всеки ден, като много от тях идват от Източна Европа. Чуждестранните шофьори не са свикнали с условията на труд и шофиране в страната и са изложени на три пъти по-висок риск от злополуки. Много от тях също така са ниско платени, защото не са запознати с правата си. Норвежките власти не успяват да влязат в диалог с шофьорите. Затова звънят на мама.

“Толкова си слаб. Не знаех какво да ти давам да ядеш, че да наддадеш.”

“Не преувеличавай,” отговаря Лукаш Гожъйник (33) от Кросно, Полша, като междувременно поглежда леко примирено към мама Анна Гожъйник на пътническата седалка в камиона му.

“Той само плачеше и не искаше да яде. Беше голяма драма”, спомня си Анна докато изпълнена с обич гледа снимка на сина си като бебе.

Майката на Лукаш е поканена от норвежките власти да придружи сина си на работа в Норвегия. Анна е звездата на новия филм от кампания на властите. Те се надяват, че майката на пет деца ще може да им помогне да направят условията на труд и шофиране в Норвегия по-безопасни и по-добри за чуждестранните шофьори.

Да покажем, че можете да разчитате на нас

Един от трима шофьори на камиони в Норвегия е от друга държава, предимно от Източна Европа. Всеки ден 3000 камиона преминават границата и влизат в Норвегия.

Норвежките власти и норвежкият бизнес като цяло създадоха кампанията "Мама представя”. Нейната цел е да увеличи познаването на специфичните норвежки правила и условия на шофиране сред чуждестранните професионални шофьори и техните работодатели. Майката на Лукаш играе главната роля във филма от кампанията.

“Целта на тази кампания е да информира за условията на труд и шофиране в Норвегия. Също така е важно да се покаже на чуждестранните шофьори, че могат да разчитат на властите,” казва Ингрид Финбуе Свендсен, директор на Дирекция за инспекция на труда, една от страните зад кампанията.

Властите искат по-добър диалог

Условията на шофиране в Норвегия се различават от това, с което са свикнали чуждестранните шофьори у дома си. Има и редица специфични норвежки правила, с които те трябва да се запознаят.

Властите полагат огромни усилия да влязат в диалог с чуждестранните шофьори.

“За властите беше предизвикателство да установят контакт с шофьорите от Източна Европа. Затова си зададохме въпроса в кого се вслушват те,” пита Финбуе Свендсен.

Отговорът е, разбира се, в мама.

Изложени на три пъти по-висок риск от злополуки

Малко са професиите, изложени на такъв висок риск от злополуки, като професионалните шофьори. 14% от транспортните фирми в Норвегия са имали инцидент с наранявания през последните дванадесет месеца според изследователски доклад на Института за трудови и социални изследвания ФАФО/Норвежкия институт по икономика на транспорта.

През последните години шофьорите от Източна Европа са значително по-добре оборудвани за суровата зима в Норвегия според данни на Норвежката администрация на обществените пътища. Въпреки това, чуждестранните професионални шофьори са изложени на три пъти по-висок риск да участват в злополуки.

Норвегия има около 35 процента повече убити в произшествия с тежкотоварни автомобили на глава от населението в сравнение със средната стойност за Европа според ФАФО (Норвежкия институт по икономика на транспорта).

Много чуждестранни шофьори са ниско платени. Това се дължи предимно на факта, че те не са запознати с правото си на минимална заплата и дневни надбавки, когато изпълняват каботаж в Норвегия.

“Чуждестранните шофьори са важни за Норвегия и са добре дошли при нас. В същото време, Норвегия се отличава с хлъзгави, стръмни, криволичещи и тесни пътища. Шофьорите на камиони трябва да са добре подготвени, за да не възникват опасни ситуации. С тази кампания ние се надяваме да помогнем на шофьорите, които идват при нас,” казва Финбуе Свендсен.

Анна Гожъйник смята, че е голяма чест, че норвежките власти са се свързали с нея, за да им помогне да улеснят ежедневието на чуждестранни шофьори.

“Никога не съм си и помисляла, че за някой толкова далеч би било важно да чуе мнението ми. Аз съм просто една обикновена жена. Приеха ме много добре и съм доволна, че мога да помогна. Наистина се възхищавам шофьори на камиони, които печелят пари за семействата си," казва Анна.

Тя работи в дом за стари хора през последните 20 години. Тя има собствено жилище в Кросно, в което има място за деца й на възраст между 21 и 33 години, когато идват на гости.

“Когато Лукаш е на работа и шофира, винаги се тревожа. Мисля си дали ще се прибере вкъщи невредим, дали е здрав, дали няма да го оберат в случай на злополука. Аз съм майка, така че е естествено да съм загрижена.

Лукаш работи като професионален шофьор, откакто е напуснал армията.

“Сам си на пътя. Ти си едновременно шеф, служител, бодигард и отговорник по планирането. Но най-важното е, че отговаряш за своята собствена безопасност и за безопасността на други хора по пътищата,” казва Лукаш.

Той смята, че шофирането в Норвегия е различно в сравнение с много други места, на които е работил.

“Страхотно е да се шофира в Норвегия. Хубави пътища с ясни табели и фантастична гледка. Една много различна атмосфера. Преди бях изпратен да работя в Източна Украйна. Беше твърде опасно и мама се притесняваше страшно много за мен,” казва Лукаш.

Ето някои специфични норвежки регламенти и допълнителни съображения, които шофьорите на камиони трябва да вземат предвид на норвежките пътища:

 Ако изпълнявате каботаж и/или комбиниран транспорт в Норвегия, трябва да получавате минималното трудово възнаграждение за Норвегия (33,47 лева на час) и дневни надбавки (65,78 лева на ден)

 Поради суровите условия шофиране през зимата има специални изисквания за гуми, големина на грайфера и вериги за тежкотоварните превозни средства.

 Шофирането по пътищата в Норвегия е трудно, особено през зимата.

 Разпоредбите на Европейския съюз относно времето за шофиране и почивка са в сила и в Норвегия.

 При лоши метеорологични условия или трудни условия за шофиране в планината рискувате шофиране в колона или затворен път. В камиона трябва да имате топли дрехи, храна и напитки. Напълнете резервоара преди тръгване.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дo всички

    2 0 Отговор
    На всички колеги пожелавам лек път.Живи и здрави.Нека всеки стигне за където е тръгнал.Моля нека всички бадем по толерантни.ГОЛЕМИ И МАЛКИ ЗАЕДНО НА ПЪТЯ
  • 2 Доктора

    2 1 Отговор
    Да вижте надницата на един норвежки водач-9часа по 33,47 плюс 65,78.Прави точно 367,01лв на ден.

    Коментиран от #3

  • 3 Lexus IS220d 2009

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Доктора":

    Докторе - минималната надница от 9 евро на час в Норвегия важи за всички тираджии влизащи на територията на страна включително и за българи! Затова и много български работодатели не изпращат камионите си в Норвгия.

    Не бива обаче да се забравя че Норвегия е в топ 3 на света по висок жизнен стандарт! Всеки живял в Норвегия знае че това означава в Норвегия има големи заплати и чудовищтни цени!

    1 литър обикновен дизел е 2.20 евро както и 95 октана бензин - автомобилна газ няма!

    И тези цени са заради високите данъци. Иначе в Норвегия са най-големите нефтени находища в Евро съюза - само че са недостатъчни за износ и си ги ползват само в Скандинавия норвежкия нефт.
    Придържат се към всички правила на ЕС въпреки че официално не са в съюза.

    Общо взето е ужасяващо скъпо. Всичко е на 200-250% от цените в Германия. Тъй че не мислете че ще живеете фантастично с минималната заплата 2200 евро в Норвегия...тези пари обаче са само за неграмотни имигранти с много ниско образование.
  • 4 РоРо

    0 1 Отговор
    Редовно си джиткам из Норвегия с ТИР-а - на Евротрак Симулатор 2