1 154 0

Воден свят в Рио де Жанейро (видео и снимки)

Най-големият обитател е атлантичеса акула-дойка с дължина в момента 2,5 м

Анатоли Стайков

Най-големият океанариум в Южна Америка беше открит в пристанищния квартал на Рио де Жанейро, съобщи ТАСС.

Сградата на музея на живата морска природа "Аква Рио" бе напълно обновена преди Олимпийските игри през август. Водоизместимостта в океанариума е 4,5 милиона литра и това го прави най-големия в Южна Америка.

Повечето от представените в "Аква Рио" живи организми са от фауната в териториалните води на Бразилия. Посетителите могат да видят и риби, които се използват за храна, и екзотични видове от Тихоокеанския и Карибския регион. Най-големият обитател на океанариума е атлантичеса акула-дойка. Сега дължината й е 2,5 м, но след няколко месеца може да достигне 4,5 м. 

"Сега тук има повече от 2000 животни, представляващи около 200 различни видове. С времето броят им ще се увеличи и може да достигне шест-седем хиляди животни и 300 вида" - каза директорът на океанариума Марсел Шпилман.

В триетажната сграда има 28 басейна с различна големина. Около всеки има екран с информация за обитателите. Първото, което виждат посетителите обаче, е масивен 13-метров скелет на гърбат кит в предверието. Той е бил изхвърлен на брега на един от плажовете в Рио де Жанейро през 2014 г.

Най-зрелищното преживяване в океанариума е преминаването през стъкления тунел под най-обемния басейн. Там живеят акулите и скатовете. 

Океанариумът "Аква Рио" работи всеки ден, a цената на входния билет е 80 реала (около 25 щатски долара).

 

Бразилия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай