1 363 1

Български баристи в състезание за Световното първенство в Италия

Надпреварата ще се състои на 11 ноември в дните на изложение СИХРЕ

Български баристи в състезание за Световното първенство в Италия
Милена Богданова

10-те от най-добрите български баристи ще премерят сили в кафе-състезание от мрежата на Националния италиански институт за еспресо (Instituto Nationale Espresso Italiano - INEI), най-авторитетната кафе-институция в Италия.

Кръг от шампионата Espresso Italiano Champion се провежда за пръв път в България, а победителят в състезанието ще представлява страната ни на Световното първенство за баристи в Италия през 2017 г.

Събитието организирано от Baristo Университет и Rancillio ще се проведе на 11 ноември в Интер Експо Център - София, в рамките на изложение СИХРЕ.

Кафе - надпревара

10 от най-добрите български баристи ще се състезават за титлата Шампион на италианското еспресо в България. Всеки от тях е избран и поканен за участие от специалисти от Baristo. Освен шампионската титла, победителят в състезанието ще получи парична награда и правото да представлява България на Световното първенство за баристи, организирано от INEI в Италия през 2017 г.

Състезателите са изключително разнообразни по стил, което гарантира оспорвано състезание. Една част от тях работят в големи вериги заведения и бензиностанции, където скоростта на приготвяне е ключов фактор и съответно предимство в състезанието. От друга страна техните колеги от по-малките, но специализирани кафе-заведения слагат сериозен фокус върху качеството, което е ключов фактор при оценката.

Състезанието ще се проведе в два кръга – приготвяне на еспресо и на капучино. Участниците ще има точно определено време, в което да приготвят кафе-напитките, използвайки само сертифицирани от италианския институт машини, мелачки, бленд кафе и дори млякото с което ще се приготвя капучино, следва да отговаря на определени стандарти. Това е единственият начин да бъде гарантирано качеството на напитката.

Вкусови и визуални качества

Всяка приготвена напитка ще бъде оценявана от 8-членно жури, разделено в две групи. Четирима сертифицирани дегустатори, между които двама италиански експерти от INEI и двама български специалисти от Baristo Университет, ще съставят сензорното жури. Тяхна основна задача ще бъде оценяването на вкусовите и визуални качества на кафе-напитките и за да запазят максимална обективност, те ще дегустират „на сляпо“, без да знаят чия напитка дегустират.

Техническото жури се състои от трима експерти от Baristo Университет и един италиански кафе специалист от Rancillio. Те ще оценяват работата на баристите по дълъг списък от критерии, който включва целия процес от приготвянето на самата напитка до подготовката и почистването на работното място и оборудването.

Българският Еспресо шампион на 2016 г. ще бъде избран след сбор от точките на двете групи съдии във всяка от категориите кафе-напитки.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Антон С
    Отговор
    1 00:00  12.11.16
    Uspeh na sqztezatelite. Znaite 4e ste pove4e,i znaete,i mojete pove4e(ne ot vsi4ki) ot niakoi sqdii. Za6toto niakoi ot tiah edno kafe ne mogat da napraviat. I neka espresoto bqde s vas. :)

Напиши коментар:


Публикувай