11 Ноември, 2016 10:33 2 012 1

Български баристи в състезание за Световното първенство в Италия

  • иец-
  • състезание-
  • баристи-
  • кафе

Надпреварата ще се състои на 11 ноември в дните на изложение СИХРЕ

Български баристи в състезание за Световното първенство в Италия - 1

10-те от най-добрите български баристи ще премерят сили в кафе-състезание от мрежата на Националния италиански институт за еспресо (Instituto Nationale Espresso Italiano - INEI), най-авторитетната кафе-институция в Италия.

Кръг от шампионата Espresso Italiano Champion се провежда за пръв път в България, а победителят в състезанието ще представлява страната ни на Световното първенство за баристи в Италия през 2017 г.

Събитието организирано от Baristo Университет и Rancillio ще се проведе на 11 ноември в Интер Експо Център - София, в рамките на изложение СИХРЕ.

Кафе - надпревара

10 от най-добрите български баристи ще се състезават за титлата Шампион на италианското еспресо в България. Всеки от тях е избран и поканен за участие от специалисти от Baristo. Освен шампионската титла, победителят в състезанието ще получи парична награда и правото да представлява България на Световното първенство за баристи, организирано от INEI в Италия през 2017 г.

Състезателите са изключително разнообразни по стил, което гарантира оспорвано състезание. Една част от тях работят в големи вериги заведения и бензиностанции, където скоростта на приготвяне е ключов фактор и съответно предимство в състезанието. От друга страна техните колеги от по-малките, но специализирани кафе-заведения слагат сериозен фокус върху качеството, което е ключов фактор при оценката.

Състезанието ще се проведе в два кръга – приготвяне на еспресо и на капучино. Участниците ще има точно определено време, в което да приготвят кафе-напитките, използвайки само сертифицирани от италианския институт машини, мелачки, бленд кафе и дори млякото с което ще се приготвя капучино, следва да отговаря на определени стандарти. Това е единственият начин да бъде гарантирано качеството на напитката.

Вкусови и визуални качества

Всяка приготвена напитка ще бъде оценявана от 8-членно жури, разделено в две групи. Четирима сертифицирани дегустатори, между които двама италиански експерти от INEI и двама български специалисти от Baristo Университет, ще съставят сензорното жури. Тяхна основна задача ще бъде оценяването на вкусовите и визуални качества на кафе-напитките и за да запазят максимална обективност, те ще дегустират „на сляпо“, без да знаят чия напитка дегустират.

Техническото жури се състои от трима експерти от Baristo Университет и един италиански кафе специалист от Rancillio. Те ще оценяват работата на баристите по дълъг списък от критерии, който включва целия процес от приготвянето на самата напитка до подготовката и почистването на работното място и оборудването.

Българският Еспресо шампион на 2016 г. ще бъде избран след сбор от точките на двете групи съдии във всяка от категориите кафе-напитки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антон С

    0 0 Отговор
    Uspeh na sqztezatelite. Znaite 4e ste pove4e,i znaete,i mojete pove4e(ne ot vsi4ki) ot niakoi sqdii. Za6toto niakoi ot tiah edno kafe ne mogat da napraviat. I neka espresoto bqde s vas. :)