939 1

Затвориха училищен бюфет

Калина Петрова

Областна дирекция по безопасност на храните, град Шумен  временно преустанови дейността на училищен бюфет в град Шумен поради лоша текуща хигиена и неспазване на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения. При извършена проверка в обекта инспекторите са установили 3 вида закуски с колбас и „Кренвиршка”, които не отговарят на специфичните изисквания към храните, предлагани в детските заведения (брашното не е произведено по утвърден стандарт „България”, колбасите и кренвиршите не са произведени по утвърден стандарт „Стара планина”.

В бюфета са констатирани и още 11 вида продукти (хлебни изделия, плодови напитки, шоколадови десерти, кроасани и лютеница), които съдържат съставки, неотговарящи на Наредбата. Всички храни са в срок на годност, но са спрени от продажба в бюфета. На нарушителя е съставен Акт за установяване на административно нарушение и ще му бъде наложена парична санкция в размер на 1000 лева.

Припомняме, че Българската агенция по безопасност на храните извършва извънредни проверки в хранителните блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети за спазване на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и изтеклия гратисен период за сключените договори преди влизането в сила на последното й изменение. Според него, храните предлагани на децата трябва да са произведени по национален, браншови или утвърден стандарт (БДС за млечните продукти, Утвърден стандарт "Стара планина" за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо, Браншови стандарт за хляб и брашно "България", Браншови стандарт за лютеницата и Браншови стандарт „Рафинирано слънчогледово масло“)

Шумен / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 11:00  12.11.16
    Само така трябва да се действа. Децата не са "опитни мишки".

Напиши коментар:


Публикувай