737 0

Вирусът Зика вирее и на твърди повърхности

Заразата може да оцелее до осем часа или повече, в зависимост от заобикалящата среда

Вирусът Зика вирее и на твърди повърхности
Снимка: БТА/АР
Константин Карагьозов

Не е новина, че вирусът Зика може да бъде предаден с лекота чрез ухапване на комар или сексуален контакт. Резултатите от ново проучване обаче алармират, че заразата може да оцелее по няколко часа и на твърди, непорести повърхности, като например подови настилки и дръжки на врати.

Добрите новини са, че дори и най-обикновеният дезинфектант е достатъчно ефективен в убиването на клетките на вируса, твърдят още специалистите.

"Зика може да оцелее на твърди, непорести повърхности до осем часа и дори повече, ако в заобикалящата среда има наличие на кръв, което е твърде вероятно в реалния свят", напомня пред AAPS оглавяващият изследването Стив Жоу, вирусолог и молекулярен биолог в лабораторията "Микробаг" в Питсбърг.

Вирусът Зика причинява сравнително слаба инфекция у повечето възрастни и едва един на всеки пет души проявява някакви по-значителни симптоми, допълват от Националния здравен институт в САЩ. Въпреки това, заразата може да бъде изключително опасна за организми в зародиш.

Повече от 2 000 деца в Бразилия са родени с микроцефалия (вродена малформация, която се изразява в двукратно изоставане в обиколката на главата на детето) или с дефекти в централната нервна система, допълват от Световната здравна организация.

САЩ

Още по темата

 • Бебе почина заради Зика

  Бебе почина заради Зика

  Мексиканското здравно министерство потвърди първия случай на мексиканска територия на починало новородено заради свързаното със зика тежко увреждане, ...
  4.02.2017
  569
  1
 • СЗО: Край на извънредното положение за Зика

  СЗО: Край на извънредното положение за Зика

  Вирусът Зика, който вдигна под тревога здравните власти в много страни по света, най-вече в Латинска Америка, вече няма да се третира като заплаха в ...
  19.11.2016
  886
  0

Напиши коментар:


Публикувай