17 Ноември, 2016 04:59 1 184 0

Вирусът Зика вирее и на твърди повърхности

  • вирус-
  • зика-
  • твърди-
  • повърхности

Заразата може да оцелее до осем часа или повече, в зависимост от заобикалящата среда

Вирусът Зика вирее и на твърди повърхности - 1
Снимка: БТА/АР

Не е новина, че вирусът Зика може да бъде предаден с лекота чрез ухапване на комар или сексуален контакт. Резултатите от ново проучване обаче алармират, че заразата може да оцелее по няколко часа и на твърди, непорести повърхности, като например подови настилки и дръжки на врати.

Добрите новини са, че дори и най-обикновеният дезинфектант е достатъчно ефективен в убиването на клетките на вируса, твърдят още специалистите.

"Зика може да оцелее на твърди, непорести повърхности до осем часа и дори повече, ако в заобикалящата среда има наличие на кръв, което е твърде вероятно в реалния свят", напомня пред AAPS оглавяващият изследването Стив Жоу, вирусолог и молекулярен биолог в лабораторията "Микробаг" в Питсбърг.

Вирусът Зика причинява сравнително слаба инфекция у повечето възрастни и едва един на всеки пет души проявява някакви по-значителни симптоми, допълват от Националния здравен институт в САЩ. Въпреки това, заразата може да бъде изключително опасна за организми в зародиш.

Повече от 2 000 деца в Бразилия са родени с микроцефалия (вродена малформация, която се изразява в двукратно изоставане в обиколката на главата на детето) или с дефекти в централната нервна система, допълват от Световната здравна организация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА