Last news in Fakti

17 Ноември, 2016 17:28 1 367 0

Румен Петков: Мигрантите носят малария и жълта гостенка

  • бежанци-
  • мигранти-
  • румен петков-
  • здраве
Румен Петков: Мигрантите носят малария и жълта гостенка - 1

Държавата не упражнява достатъчно здравен контрол върху незаконно влизащите мигранти. Страната ни е пред риск от завръщане на „жълтата гостенка“ и маларията. Това заяви по време на пресконференция зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков. По думите му редица отговорни фактори, сред които и настоящият здравен министър в оставка, дължат обяснение и са абдикирали от реалния контрол върху здравния статус на бежанците. „Разбирате, че сме изправени пред драматичната ситуация, в България да се завърнат много опасни заболявания - нещо, което може да коства много и то на здравето на българските граждани. И без това демографското ни състояние е критично. Представете си, при възможното разгръщане на такива епидемии в настоящото състояние на здравната ни система, в това число и материалното й и финансово състояние, че скептицизма на нашите експерти е напълно обясним“.

Опасенията на Петков потвърди и специалистът по паразитни заболявания към инфекциозна болница в София - Станислав Бадаланов. „Доста се неглижира опасността от едно много сериозно заболяване, което е бич за света изобщо. Това е маларията. Мигрантите, за които говорим доста често, са от региони, в които ръстът на това заболяване е сериозен. Проблемът не е в това, дали са лекувани и прочие, а в това, че някои от тях носят тази малария в себе си, както и че имаме случаи на хора от тази така наречена мигрантска вълна, които са докарани при нас в болницата за лечение, но това според мен е една много малка част от хората, които наистина боледуват от тази болест. Срещу нея водим доста сериозна борба до 1968 година и сме успели да я изкореним от страната ни. В момента в света около 1 700 000 души умират от малария годишно, а България е регион, който много лесно може да се превърне в едндемична зона, поради простата причина, че ние имаме преносител от род комари, който може да пренася тази болест. И след като имаме човек, който е болен от малария, много лесно може да бъде заразен комар и от там насетне болестта да бъде разпространена в съответните региони, където има бежански лагери“, посочи той. По думите му, страната ни не разполага с достатъчно тестове и лекарства за лечение на тези, станали за нас буквално, „екзотични“ болести. Затова специалистът призова за завишен контрол и мерки от страна на държавата, които да предотвратят възможни негативни последици.

Тезата на доктор Бадаланов допълни и колегата му Николай Цуцумански - специалист от „Пирогов“. По думите му, властите у нас нямат достатъчно яснота и относно липсващите ваксинации при децата, влизащи в България с мигрантския поток. А в спешните отделения се появяват редовно мигранти със сериозни травми, които прикриват личните си данни и произхода на нараняванията. „Появяват се при нас мигранти със фрактури. Всички, или голяма част от тях казват, че са родени на 01.01.2002 година. Тези „деца“ изглеждат на пръв поглед едни много здрави, натренирани мъже. Мускулести и с видима възраст над 22 – 23 години. За това и си задаваме въпроса: „Какви са точно тези деца? Интересно е също, че много от фамилиите на тези хора са еднакви. В което всъщност явно няма нищо случайно. Но да се върнем и на заболяванията. Тези хора вървят между нас, между всеки един от нас. Затова апелираме, защото това са изключително важни неща за всеки един от нас - здравето на обществото ни е от особено значение за всеки един от нас. Това освен медицински и социален проблем е и проблем на националната ни сигурност.

От АБВ коментираха и състоянието на оградното съоръжение. По думите на председателя на градската организация на партията в Бургас - Георги Сталев, то не успява да изпълнява предназначението си, строи се против всякакви норми и правила, и на практика не защитава страната, а се използва като още един инструмент за заграбване на пари от държавата. „От името на ПП АБВ сме подготвили искания до областните управители на Ямбол, Бургас и Хасково по Закона за достъп до обществена информация, за да ни предоставят сведения какви са критериите при избор на изпълнител на съоръжението. Как осъществяват контрол по изпълнението, качеството, дали се спазват изискванията ? Имаме много сигнали, че тази ограда се изгражда некачествено. Има дори и в интернет снимки как тази ограда при малко по-силен вятър се наклонява, става полегата и на практика лесна за преодоляване. Имаме и сигнали, че на места основните колове не се бетонират, а директно се забиват в пръстта“, заяви Сталев. По думите му в неяснота тъне и процедурата по обезлесяването на зоните около оградното съоръжение, а камионите с дървен материал ежедневно изнасят огромно количество суровина, неясно къде и по какви правила.

В заключение Румен Петков обобщи ситуацията като заяви, че Европа се нуждае от единна политика за преодоляване на мигрантската криза. „Заплашен е генофондът на Европа. Трябват ефективни мерки за реадмисия на мигрантите. Абсолютно безхаберни сме за пътищата, по които се финансират. Огромна част от тях са всичко друго, но не и бежанци. Затова нашето правителство трябва да постави с цялата си тежест този въпрос в ЕС. Няма единна европейска политика по този въпрос. Предлагаме решения, от които държавата и институциите бягат“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА