Last news in Fakti

20 Ноември, 2016 03:00 1 201 0

Педиатрите на курс за разпознаване на насилие

  • педиатри-
  • деца-
  • насилие

Курсове за разпознаване на насилие над дете обмислят от Българската педиатрична асоциация и Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). „Лекари, които съобщават за деца, жертва на насилие са 1%, пише в. "Монитор".

Медиците нямат елементарна информация към кого  да се обърнат в такива случаи.“, заяви шефът на дирекция „Контрол по правата на детето“ в ДАЗД Камелия Николова. Обученията на педиатрите ще се водят на социални служители. От ДАЗД предлагат такова обучение да залегне и в учебното съдържание на студентите по медицина.

От началото на годината до края на октомври на Националната телефонна линия за деца 116 111 са проведени 690 консултации за насилие над хлапе. Почти половината от тях са сигнали за физическо насилие, 95 са за психическо и 30 за сексуално посегателство.

Най-често сигнали подават родители и учители. От ДАЗД отчитат и ръст на обажданията от граждани, които сигнализират за деца, сключили ранен брак. Само в Свиленград през миналата година невръстните булки са били 134. Въпреки че съжителството с непълнолетна е престъпление, което предвижда до 2 г. затвор, осъдените са единици. Най-често мъжете, които живеят с непълнолетна се разминават с глоба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА