891 0

Хората, които страдат от мигрена, имат различна бактерия в устата

Теодор Николов

Хората, които страдат от мигрена, е по-вероятно да имат бактерии, които превръщат нитратите в нитрити и азотен оксид в устата си.

„Някои храни предизвикват мигрена – шоколад, вино и по-специално храни, съдържащи нитрати“, казва Антонио Гонзалес от Университета на Калифорния, Сан Диего. Човешките клетки не могат да се трансформират от нитрати до нитрити, но много бактерии могат Гонзалес тествал генома на микробите, намиращи се в червата на 1996 души, но прегледал и устите на 172 лица. И в двете групи били направени проучвания дали страдат от мигрена.

Гонзалес не открил съществени разлики в микробните видове, обитаващи телата на доброволците, но голяма част от тях се оплаквала от главоболие. Нитрати се съдържат и в много от лекарствата на сърце, като главоболието се приема като страничен ефект.

Гонзалес се надява, че един ден ще се сдобием с магически пробиотик, които помага на сърдечно-съдовата система, без да предизвиква мигрена.

Към момента обаче, единственото, което могат да направят страдащите е, да променят хранителния си режим.Напиши коментар:


Публикувай