РЕЦЕПТА ЗА ПИЦА С ПУЕШКО ФИЛЕ И БРАШНО ОТ НАХУТ
За разлика от пшеницата, в нахута няма глутен. Приготвена с такова брашно, пицата става много хрупкава и вкусна, като съдържа само 260 калории на порция.
Необходими продукти:
1 ч. ч. брашно от нахут
1 ч. ч. вода
Сол
Зехтин
Пуешко филе
1 червена чушка (нарязана на тънко)
½ глава лук (нарязан на тънко)
Маслини
Гъби
30 г сирене моцарела
Доматен сос за пица
Приготвяне:
– Смесете брашното с водата, солта и една с. л. зехтин до образуването на гладка смес.
– В предварително загрята на 220о С фурна поставете намазана със зехтин тавичка за около 5 минути. След това внимателно поставете в нея нахутената смес и печете около 10 минути или докато краищата се отдръпнат от ръбовете на тавичката, или сместа хване коричка.
– Извадете основата за пицата от фурната и увеличете температурата на 250о С. Намажете соса, поставете зеленчуците и филето, поръси равномерно с моцарела. Печи няколко минути, докато сиренето се разтопи и ръбовете станат златисти.
Можете да я хапвате без угризения, че ще напълнеете, защото:
1. Нахутеното тесто е с по-нисък гликемичен индекс от бялото тесто за повечето пици. Така инсулиновият пик, който следва при консумацията на обикновена пица, тук липсва.
2. Фибрите в зеленчуците, и най-вече суровата чушка, подобряват храносмилането и още повече забавят горната инсулинова реакция.
3. Протеинът в пуешкото има нужда от сложните въглехидрати, които му доставяте, за да се усвои.
4. Мазнините са сведени до минимум и са от зехтина, който съдържа важната омега-6 линолеева мастна киселина (която дори спомага топенето на мазнините и контролира нивата на холестерола), и малко моцарела, за разкош.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА