Last news in Fakti

23 Ноември, 2016 15:13 38 644 3

Край на скъпите кремове за лице

  • грижа за кожата-
  • растителни масла-
  • арганово масло-
  • жожоба-
  • парабени

Естествени средства за сияйна и безупречна кожа

Козметичните продукти за грижа за кожата са често скъпи и рядко толкова ефективни, колкото твърдят, че са.

Ако се вгледате в етикета на даден продукт по-внимателно, ще видите, че се състои предимно от синтетични съставки, а кожата не се нуждае от такива. Парабени, фталати и петролатум са често срещани в продуктите, насочени за грижа за кожата на лицето и тялото. Известно е, че тези токсични съставки са канцерогенни и трябва да се регулират. Една от най-вредните съставки са парабените. Тези химикали се използват с цел удължаване на срока на годност и предотвратяване на развитието на бактерии в продукта. Но според едно научно изследване, парабените са свързани с повишения риск от рак на гърдата.

Експерти казват, че употребата на малки дози парабени в козметиката и продуктите за грижа за кожата е сравнително безопасна. Но когато тези химикали се комбинират с други съставки, дори и ниски дози могат да бъдат вредни.

Единствената съставка в козметичните продукти за грижа за кожата, която върши работа, е маслото. А маслата на растителна основа са изключително ефективни за възвръщане и поддържане на влагата в кожата ви. Растителните масла са подобни на тези, които кожата ни произвежда.

Ето как може да се погрижите да имате сияйна и безупречна кожа без токсини с помощта на тези природни средства:

1.Шипково масло

Шипковото масло е предназначено за кожа, която показва признаци на остаряване, загуба на еластичност, стегнатост или свеж тен. То намалява във висока степен появата на дълбоки бръчки, белези и петна, силно омекотява кожата и я прави по-стегната и гладка.

Редовната употреба на студено пресовано масло от шипки предпазва кожата от появата на белезите на преждевременно остаряване.

Шипковото масло е единственото растително масло, което съдържа естествена ретиноева киселина /Витамин А/, естествени мазнини - линоленова (около 45%), линолова (около 32%) и др., антиоксиданти и витамини С и Е.

Шипковото масло подхранва кожата с жизненоважни високоефективни биологично-активни съставки и благоприятства за създаването на нови клетки.

Съдържащите се в него есенциални масла Омега-3 и Омега-6 са изключително важни със своите противовъзпалителни свойства и благотворно влияние върху регенеративните процеси във вътрешния слой на кожата за въстановяването на колагена и еластина.

Подходящо е за всички типове кожа, особено за суха и чувствителна, и може да се прилага от всички възрасти.

Супер фино и леко е, прониква бързо и не оставя петна.

Позволява на кожата да диша.

Шипковото масло дава отлични резултати при третиране на изгаряния на кожата. Провокира подновяването на кожните ракъсвания от здрави образования, с което намалява значително видимостта на стриите. При бременност се препоръчва прилагането на шипково масло върху гърдите и корема с цел избягване на бъдеща им поява.

Благодарение на своя регенериращ и подмладяващ ефект намалява бръчките едновременно в ширина и в дълбочина, както и всички признаци на остаряващата кожа - пигментни петна, 'пачи крак' и др. Значителни резултати се наблюдават след 4 седмици от редовно приложение на шипковото масло /до 4 месеца при най-дълбоките бръчки/.

Употреба:

Капнете 2-3 капки върху върховете на пръстите си и нежно втрийте шипковото масло в набелязаните зони по кожата до пълното му абсорбиране.

ВНИМАНИЕ:

При излагане на третираната с шипково масло кожа на директна слънчева светлина има вероятност от поява на петна. Препоръчва се ползването на маслото върху откритите части на тялото /лице, шия, деколте, ръце/ да става само вечерно време.

Съхранение: В домашни условия е задължително съхранението му в хладилник.

2.Масло от жожоба

Състои се главно от висши мастни киселини, свързани с висши алкохоли. Подходящо е за масаж на кожата на лицето и тялото, като попива много добре в дълбочина, подхранва, регенерира, омекотява и предпазва.

Маслото от жожоба е подходящо за всички видове кожа, особено за мазна, защото се нанася лесно, резорбира се бързо и не предизвиква свръхомазняване. Оставя приятно усещане и запазва влагата в кожата за по-дълго време, овлажнява зрялата кожа.

Маслото от жожоба е подходящо и за подхранване на косата, особено при суха, увредена и заплетена коса, като й придава гъвкавост и блясък.

Употреба:

За мазна кожа: масажира се леко в посока по основните масажни линии 2-3 минути във всеки участък.

Против заплитане и за блясък на косата: 2-3 капки върху четката или гребена. Косата се сресва така 2-3 пъти дневно.

Маска за коса: маслото се втрива в корените на косата и по цялата дължина на косъма. Поставя се найлонова шапка и хавлиена кърпа за 2 часа. След което се измива с топла вода и подходящ шампоан. За по-добър ефект маската се прави 1 път седмично.

Съхранение: На тъмно и прохладно място при температура 7 – 25 С. При ниски температури кристализира и се втвърдява, при затопляне маслото отново се връща в нормално състояние.

3. Арганово масло

Аргановото масло е скъпоценен продукт, неслучайно го наричат „течното мароканско злато“. То подмладява кожата и заздравява косата.

Аргановото масло има силно анти-ейдж действие. Благодарение на съдържащите се в него мастни киселини (най-вече линоленова), овлажнява кожата и е мощен антиоксидант. Забавя процесите на стареене на кожата, възстановява я след изсушаване и я предпазва от вредните външни въздействия.

Съдържащите се в него сапонини поддържат кожата гладка и мека, а стеролините предотвратяват възпаления и екземи.

Аргановото масло помага за придобиване на бронзов загар и затова е честа съставка на слънцезащитните продукти.

Успокоява акнето и чувствителната кожа.

Заздравява косата като възстановява влагата и подобрява еластичността на косъма, подхранва скалпа и защитава връхчетата от цъфтене и накъсване. Освен това придава блясък и обем.

Укрепва ноктите и ги предпазва от нацепване.

Употреба:

Арганово масло против бръчки: вечер преди лягане върху измито лице слагате на дланта няколко капки арганово масло, разтривате с двете ръце и нанасяте на кожата на лицето, врата и деколтето с леки масажиращи движения. Разнесете също върху ръцете и втрийте в ноктите.

Арганово масло за здрава, жизнена и блестяща коса:
Върху чиста коса нанесете съвсем деликатно по косата с намазнени с маслото ръце. За по-дълбоко подхранване намажете скалпа и по дължината на косата от маслото, завийте главата с найлон или специална шапка и го оставете да подейства поне 15-20 минути, след което измийте косата.

Сами разбирате, че ако трябва да избирате между козметичен продукт за грижа за кожата и масло, второто е по-добрият избор.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бау

    9 4 Отговор
    Спермолин!!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.