Last news in Fakti

22 Ноември, 2016 16:56 1 575 0

Няма зарази и болести сред бежанците в Харманли

  • линейка-
  • харманли-
  • бежанци-
  • краста

Прегледани са били общо 128 заболели бежанци - 91 мъже, 16 жени и 21 деца

Няма зарази и болести сред бежанците в Харманли - 1

Не е открита масова зараза сред бежанците в центъра в Харманли при прегледите от медици от ВМА, съобщават от пресцентъра на здравното заведение. Прегледите са извършени на 18 и 19 ноември.

Прегледани са били общо 128 заболели бежанци - 91 мъже, 16 жени и 21 деца. По-голямата част от пациентите са от афганистански произход - 106, 12 са сирийци, 8 иракчани и 1 иранец.

Най-често диагностицираните заболявания са били пиодермия - 36 случая, скабиес - 26, варицела - 18 пациенти, основно деца от 1 до 8 години. Остра вирусна инфекция е установена при 15 бежанци, а дерматит при 16.

Според заключението на специалистите, единственият случай със суспекция за лайшманиоза – кожна форма, не представлява епидемиологичен риск.

"Нежеланието на бежанците да съдействат на административните органи в центъра води до разпространение на заболяването от краста и усложнени форми на протичане", уточняват от ВМА. Съвместно с директора на регистрационно-приемателния център са били набелязани адекватни противоепидемични и терапевтични мерки.

Прегледите са се провели в медицинския пункт на бежанския център със съдействието на директора на центъра Димитър Захариев.

Медицинският екип е включвал полк. доц. Георги Попов от Клиниката по инфекциозни болести, д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология и венерология, и д-р Айлин Шеф - дерматолог.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА