703 0

Протест в Пловдив заради скандала с онкодиспансера

Ще си тръгне ли ръководството след разкритията за ненужни операции?

Протест в Пловдив заради скандала с онкодиспансера
Снимка: Нова телевизия
Анжелина Димитрова

Медици се събраха пред сградата на Общинския съвет, за да изразяват недоволство срещу предложеното уволнение на директора на онкодиспансера в града, съобщи Нова телевизия.

Здравният министър поиска оставката на д-р Красимир Вальов след разследване на "Господари на ефира", че в здравното заведение се правят ненужни операции на пациенти. Последвалата проверка на „Медицински одит“ установи фрапиращи нарушения.

Един от показаните случаи касае 47-годишна жена с бучка в лявата гърда. В епикризата й липсват първоначални данни за злокачествен процес, но по време на операцията патоанатомът прави заключение, че има данни за карцином, и на жената се извършва премахване на гърдата.

По време на митинг пред лечебното заведение, лекарите отрекоха обвиненията.

В скандалния случай се намеси и премиерът Бойко Борисов.

„Като премиер съм предприел чрез здравния министър няколко действия – одит, проверка от здравната инспекция, сега са възложени експертизи върху всички тези за съжаление чудовищни неща, ако се окажат верни. И ако и при експертизите се докаже, че това е така, тези хора трябва да получат много тежка наказателна отговорност”, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов.

„За пореден път в Пловдив достойнството на лекарите стана заложник на политически игри и финансови интереси. Политическите назначения нямат място в здравеопазването, но това се случи. Днес е поредният протест, което пряко рефлектира върху пациентите. Предстои да бъде извършена пълна проверка. Махането или слагането на един или друг управител не води до решаване на проблемите. Те могат да се решат с контрол и работещи институции”, заяви Даниела Каназирева, общински съветник от Пловдив.

България

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай