1 042 0

Празнична салата с нахут за Андреевден

Венелина Маринова

Честит имен ден на тези, които носят името на Св. Андрей Първозвани!

Андреевден е хубав български празник, на който по традиция се приготвят постни ястия с варива и е чудесен повод да съберете роднини и приятели на спонтанна вечеря, на която е съвсем подходящо да предложите тази салата в земните цветовете на сезона и щедрите вкусове на нахут, зеленчуци и мащерка, рецептата за която предлага сп."Меню".

Необходими продукти:

1 консерва сварен нахут

1 стрък праз

1 патладжан, нарязан на кръгчета

1 червена чушка, нарязана на кръгчета

1 жълта чушка, нарязана на кръгчета

4 печурки

2 с. л. маслини, нарязани на кръгчета

3-4 с. л. зехтин

За соса:

3 с. л. зехтин

1 с. л. ябълков оцет

2-3 сушени домата

1 с. л. прясна мащерка

1 скилидка чесън

сол на вкус

Начин на приготвяне

Празът се обелва и се подварява за 3 мин. в подсолена вода. Подсушава се.

Патладжанът се посолява обилно и се оставя 10 мин., после се измива под течаща вода, намазва се със зехтин и се запича върху хартия за печене, във фурна загрята до 220° С за 15 мин.

Чушките, празът и печурките се намазват със зехтин и се запичат на грил или грил-тиган.

Сосът се приготвя, като в хаванче се стриват всички съставки или се пасират заедно.

Смесват се нахутът, печените зеленчуци и маслините и се заливат със соса.



Напиши коментар:


Публикувай