Честит имен ден на тези, които носят името на Св. Андрей Първозвани!
Андреевден е хубав български празник, на който по традиция се приготвят постни ястия с варива и е чудесен повод да съберете роднини и приятели на спонтанна вечеря, на която е съвсем подходящо да предложите тази салата в земните цветовете на сезона и щедрите вкусове на нахут, зеленчуци и мащерка, рецептата за която предлага сп."Меню".
Необходими продукти:
1 консерва сварен нахут
1 стрък праз
1 патладжан, нарязан на кръгчета
1 червена чушка, нарязана на кръгчета
1 жълта чушка, нарязана на кръгчета
4 печурки
2 с. л. маслини, нарязани на кръгчета
3-4 с. л. зехтин
За соса:
3 с. л. зехтин
1 с. л. ябълков оцет
2-3 сушени домата
1 с. л. прясна мащерка
1 скилидка чесън
сол на вкус
Начин на приготвяне
Празът се обелва и се подварява за 3 мин. в подсолена вода. Подсушава се.
Патладжанът се посолява обилно и се оставя 10 мин., после се измива под течаща вода, намазва се със зехтин и се запича върху хартия за печене, във фурна загрята до 220° С за 15 мин.
Чушките, празът и печурките се намазват със зехтин и се запичат на грил или грил-тиган.
Сосът се приготвя, като в хаванче се стриват всички съставки или се пасират заедно.
Смесват се нахутът, печените зеленчуци и маслините и се заливат със соса.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА