30 Ноември, 2016 12:06 1 479 0

Празнична салата с нахут за Андреевден

  • салата-
  • нахут-
  • андреевден-
  • рецепта-
  • печени зеленчуци

Честит имен ден на тези, които носят името на Св. Андрей Първозвани!

Андреевден е хубав български празник, на който по традиция се приготвят постни ястия с варива и е чудесен повод да съберете роднини и приятели на спонтанна вечеря, на която е съвсем подходящо да предложите тази салата в земните цветовете на сезона и щедрите вкусове на нахут, зеленчуци и мащерка, рецептата за която предлага сп."Меню".

Необходими продукти:

1 консерва сварен нахут

1 стрък праз

1 патладжан, нарязан на кръгчета

1 червена чушка, нарязана на кръгчета

1 жълта чушка, нарязана на кръгчета

4 печурки

2 с. л. маслини, нарязани на кръгчета

3-4 с. л. зехтин

За соса:

3 с. л. зехтин

1 с. л. ябълков оцет

2-3 сушени домата

1 с. л. прясна мащерка

1 скилидка чесън

сол на вкус

Начин на приготвяне

Празът се обелва и се подварява за 3 мин. в подсолена вода. Подсушава се.

Патладжанът се посолява обилно и се оставя 10 мин., после се измива под течаща вода, намазва се със зехтин и се запича върху хартия за печене, във фурна загрята до 220° С за 15 мин.

Чушките, празът и печурките се намазват със зехтин и се запичат на грил или грил-тиган.

Сосът се приготвя, като в хаванче се стриват всички съставки или се пасират заедно.

Смесват се нахутът, печените зеленчуци и маслините и се заливат със соса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА