4 087 5

7 шокиращи истини за суперинтелигентните

Венелина Маринова

Има хора, които са много по-умни от други. Понякога нивата на особено висока интелигентност не са очевидни, но според учените това е съвкупност от умения на мозъка да възприема повече информация, да притежава капацитет за логика, разбиране, самосъзнание, творчество и т. н.

Предполага се, че високоинтелигентните хора са и по-високообразовани. Смята се, че те имат потенциал да се справят с трудните математически проблеми и да създават устройства, с които да обогатят света.

Но в действителност, някои от характеристиките на високата интелигентност не са особено позитивни, твърдят изследователите.

Сайтът tialoto.bg предлага списък със 7 шокиращи черти на супер интелигентните хора, които не са за завиждане:

1. Те често страдат от психични заболявания

Във филма „Красив ум“ главният герой е брилянтен математик, но има шизофрения. Връзката между психичното заболяване и интелигентността е висока, твърдят изследователите. Много талантливи умове в историята – като Едгар Алън По, Джаксън Полък и Ейми Уайнхаус са имали биполярно разстройство. Често твърде интелигентните хора развиват различни мании.

2. Те употребяват ругатни

Много суперинтелигентни хора ругаят, кълнат и псуват. В много по-голяма степен от по-малко умните си връстници, например.

3. Те поемат рискове

Според скорошно финландско проучване лицата, които са отворени към нови предизвикателства и които не се страхуват да поемат рискове, са по-интелигентни. Изследването установява, че хората, които вземат по-рискови решения по време на изпитания, имат повече бяло мозъчно вещество.

4. Те са мързеливи

Според едно проучване от Университета във Флорида умните хора са по-мързеливи, защото мозъкът им непрекъснато работи и те имат нужда от повече физическа почивка.

5. Те са склонни към безпокойство

Едно проучване на „SUNY Downstate Medical Center“ в Ню Йорк откри, че хората с тревожност имат по-високи нива на I.Q. (коефициент на интелигентност) отколкото тези, които не страдат от тревожност. Те постоянно се притесняват и все обмислят различни резултати за ситуациите, в които попадат. Освен това тези хора имат критично и абстрактно мислене.

6. Те обичат котки

Изследователи от Университета Карол са установили, че любителите на котки се справят по-добре на тестовете за интелигентност, отколкото любителите на кучета.

7. Те често са атеисти

Според 35 научни изследвания хората, които притежават по-натуралистичен възглед за света като цяло са склонни да бъдат по-интелигентни от хората, които са религиозни.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • smolata
  Отговор
  1 12:38  01.12.16
  Преклонете се пред ума ми маймуни - Аз! съм мързелив за 3 села....
 • дани
  Отговор
  2 14:57  01.12.16
  нямам шизофрения, не псувам, не поемам големи рискове, работлива съм, спокойна, мразя котки, но съм атеист... Значи ли това, че съм 1/7 интелигентна?

  Коментиран от #3

 • гост
  Отговор
  3 15:39  01.12.16

  До коментар #2 от "дани":

  Ъхъ ...
 • джими
  Отговор
  4 16:36  01.12.16
  има нещо вярно - по последни изследвания IQ 142 и от изброените неща май само уж не съм перко и не обичам особено котки.
 • Кака Гинка
  Отговор
  5 23:52  02.12.16
  "Те употребяват ругатни" - по този показател ние сме една от най-умните нации,може би само сърбите са преди нас.Ама що така не ни личи...

Напиши коментар:


Публикувай