Last news in Fakti

1 Декември, 2016 12:10 2 114 2

Идва ли краят на СПИН?

  • спин-
  • хив-
  • лечение-
  • хив вирус-
  • антиретровирусна терапия

Багодарение на антиретровирусната терапия, съвсем скоро ХИВ вирусът може да е само спомен

Идва ли краят на СПИН? - 1
Снимка АП/БТА

Епидемията от СПИН може да бъде спряна. Доказателството за това се крие в едно изключително научно откритие от 2011 г., според което ХИВ позитивните, подложени на антиретровирусна терапия (АРВ), са потиснали нивата на вируса в кръвта си до почти неоткриваеми стойности. От това следва, че вероятността, заразените да предадат болестта на други хора, е изключително малка.

Според Джефри Сакс, професор по устойчиво развитие, здравна политика и мениджмънт, благодарение на тези открития, светът до няколко десетилетия би могъл да се справи с нелечимата болест и най-сетне да се появи онова така бленувано „поколение без СПИН“.

В своя анализ за сайта Project Syndicate той пише, че постигането на това може да стане чрез следването на адекватни програми и политики, описвайки една от тях — „90-90-90“, която се стреми до 2020 г. 90% от всички заразени да знаят за болестта си, 90% от тези, които са наясно със заболяването си да получават антиретровирусна терапия и 90% от тези, които получават антиретровирусна терапия, успешно да са потиснали вируса в организма си.

Продължаващата епидемия може да бъде овладяна, точно както епидемията от морбили сред децата, след като 80% от тях биват ваксинирани.

Швеция например, наскоро обяви, че е постигнала целите на "90-90-90", а много други страни с високи доходи са близо до успех.

Сакс твърди, че с международна помощ и полагането на усилия на национално ниво, постигането на целите, заложени в програмата "90-90-90" би могла да стане реалност не само в страните с високи доходи, но и в развиващите се страни.

Четете пълния текст на коментара на Джефри Сакс във Факти.бг!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 киро

    1 0 Отговор
    Да навярно си права
  • 2 смотан свет

    1 1 Отговор
    Дам, вече и това няма да намалява бройката на чернилкитеот всеки подвид , и ще си превземат света най-необезпокоявано...А и обратните ще тържествуват яко...