1 413 2

Идва ли краят на СПИН?

Багодарение на антиретровирусната терапия, съвсем скоро ХИВ вирусът може да е само спомен

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Епидемията от СПИН може да бъде спряна. Доказателството за това се крие в едно изключително научно откритие от 2011 г., според което ХИВ позитивните, подложени на антиретровирусна терапия (АРВ), са потиснали нивата на вируса в кръвта си до почти неоткриваеми стойности. От това следва, че вероятността, заразените да предадат болестта на други хора, е изключително малка.

Според Джефри Сакс, професор по устойчиво развитие, здравна политика и мениджмънт, благодарение на тези открития, светът до няколко десетилетия би могъл да се справи с нелечимата болест и най-сетне да се появи онова така бленувано „поколение без СПИН“.

В своя анализ за сайта Project Syndicate той пише, че постигането на това може да стане чрез следването на адекватни програми и политики, описвайки една от тях — „90-90-90“, която се стреми до 2020 г. 90% от всички заразени да знаят за болестта си, 90% от тези, които са наясно със заболяването си да получават антиретровирусна терапия и 90% от тези, които получават антиретровирусна терапия, успешно да са потиснали вируса в организма си.

Продължаващата епидемия може да бъде овладяна, точно както епидемията от морбили сред децата, след като 80% от тях биват ваксинирани.

Швеция например, наскоро обяви, че е постигнала целите на "90-90-90", а много други страни с високи доходи са близо до успех.

Сакс твърди, че с международна помощ и полагането на усилия на национално ниво, постигането на целите, заложени в програмата "90-90-90" би могла да стане реалност не само в страните с високи доходи, но и в развиващите се страни.

Четете пълния текст на коментара на Джефри Сакс във Факти.бг!Още по темата

 • Краят на СПИН

  Краят на СПИН

  Анализ на Джефри Сакс за Project Syndicate Джефри Сакс е директор на Института за Земята в Колумбийския университет, както и директор на Мрежата ...
  1.12.2016
  2 668
  3
 • Световен ден за борба срещу СПИН

  Световен ден за борба срещу СПИН

  Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в ...
  1.12.2016
  835
  0
 • Нова надежда за лек срещу ХИВ

  Нова надежда за лек срещу ХИВ

  Може би най-сетне светът ще получи лек за вируса на ХИВ. Тази надежда дават група учени, които са комбинирали нова експериментална ваксина срещу ХИВ ...
  13.11.2016
  1 928
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • киро
  Отговор
  1 12:15  01.12.16
  Да навярно си права
 • смотан свет
  Отговор
  2 17:46  02.12.16
  Дам, вече и това няма да намалява бройката на чернилкитеот всеки подвид , и ще си превземат света най-необезпокоявано...А и обратните ще тържествуват яко...

Напиши коментар:


Публикувай