Last news in Fakti

2 Декември, 2016 14:28 1 404 0

Вирусът на птичия грип отново нападна френските патици

  • патици-
  • h5n8-
  • франция-
  • птичи грип-
  • вирус

Заради високо патогенния щам H5N8 са умрели 5000 патици

Вирусът на птичия грип отново нападна френските патици - 1
Снимка Архив АП/БТА

Случай на силно заразния H5N8 птичи грип е бил регистриран от френските власти във ферма за патица в югозападната част на страната, съобщи днес Министерството на земеделието.

Това е първото огнище на опасния вирус, регистрирано във ферма, на територията на най-големият производител и износител на птици в Европейския съюз, след случая в Нормандия от миналата седмица, когато бе потвърдено, че ято диви гъски е заразено с H5N8, съобщи министерството.

Вирусът убити 2000 от 5000-те патици, отглеждани във ферма в региона Тарн, а останалите 3000 птици е трябвало да бъдат умъртвени.

Само един ден делеше Франция от момента, в който щеше да направи опит да си върне международния статут на страна, свободна от високо патогенния вирус.

Заради последния потвърден случай на вируса, забраната, която тегне над Франция, за износ на домашни птици и гъши дроб извън територията на Европа, остава в сила.

По-рано тази година, мащабна епидемия от птичи грип в югозападната част на страната, стана причина за налагането на строги търговски ограничения срещу Франция. Това доведе до 25% спад в износа на птици и гъши дроб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА