1 404 2

Москов обяви обществена поръчка за 1,2 млрд. лв.

Москов обяви обществена поръчка за 1,2 млрд. лв.
Стефанаки Йоанис

Министерството на здравеопазването (МЗ) обяви обществена поръчка за лекарства за сумата 1,2 млрд. лв.

Това става ясно от съобщение на ведомството. Поръчката е за доставки за 2 години за около 800 позиции.

Става дума за т.нар. електронен търг за медикаменти, който цели общи поръчки за нужните медикаменти за всички болници, а идеята е така да се постигнат по-ниски цени.

Идеята на МЗ е при поръчка в толкова голям обем да се намалят цените, на които се доставят препаратите. В електронната платформа на търга ще се качват обявените нужни количества. След това търговците на лекарства ще наддават, но с по-ниски цени, тъй като всеки ще вижда офертите на другите. След няколко дни МЗ ще сключва рамково споразумение с двете фирми, предложили най-ниските цени. После всяка болница ще прави свои поръчки от тези двама дистрибутори за въпросната позиция, но вече за конкретни количества и срокове. Цените ще се плащат от болниците.

В момента всяка болница сама прави търгове за всички медикаменти, които осигурява. Новата схема до известна степен повтаря централизираната система отпреди години, когато МЗ правеше търгове и доставяше на болниците. Тогава постоянно имаше липси на лекарства. Предполага се, че по-гъвкавият вариант сега няма да доведе до толкова драстични ситуации.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 19:32  02.12.16
    Този коментар е премахнат от модератор
  • ТИКВОЧА
    Отговор
    2 20:26  02.12.16
    ПРАВИЛНО КОМИСИОНИТЕ ТРЯБНА ДА ГИ ЛАПАТ ТОЧНИТЕ ХОРА И ОТ ТАМ ПО ПЪТЕЧКАТА ТА ЧАК ДО БОЙКО БОРИСОВ ТАМ СВЪРШВА ВЪРХЪТ .

Напиши коментар:


Публикувай