1 082 0

Вкусен шоколад, който да се бори с рака

Теодор Николов

За повечето хора шоколадът се приема за удоволствие в моментите, когато се чувстваме слаби и депресирани. От какаовото дърво до опаковката, той претърпява множество трансформации.

Работниците взимат шушулки от растението и изваждат горчивите семена. Те, след това, ферментират и се оставят на слънце, за да се изсушат. Семената се изпичат и се смесват със захар, мляко и други съставки, за да се създаде крайният продукт.

По време на извършването на тези процеси обаче се губят много хранителни съставки, полифеноли, които имат антиоксидантни свойства и са доказани като помощници в борбата с рака и сърдечните заболявания.

За да се запазят тези свойства, учените решили да добавят още една стъпка към производството на шоколад: съхраняване на шушулките за няколко дни, след като са събрани, и преди да бъдат извадени семената от тях.

След проведени тестове се оказало, че идеалното време за съхранение е 7 дни, а зърната имали по-високи стойности на антиоксиданти, понеже са имали време да абсорбират повече хранителни вещества от обвивките.Напиши коментар:


Публикувай