1 092 3

Проверяват смъртен случай на пациент с прелята заразена кръв

Калина Петрова

Окръжна прокуратура – Русе се самосезира във връзка с излъчен репортаж в предаването „Господари на ефира“ на 05.12.2016 г. и информация в електронни медии за случай на починал възрастен пациент в МБАЛ – Русе вследствие преливане на заразена кръв.

Окръжна прокуратура – Русе образува преписка по която ще се извърши задълбочена проверка, съобщиха от прокуратурата.

Вътрешна проверка в Многопрофилната болница в Русе, както и проверка от здравното министерство, трябва да изяснят смъртен случай на пациент, на когото е била прелята заразена с малария кръв, съобщи БНТ.

80-годишният мъж е починал в Тубдиспансера в Русе, но десетина дена преди това, при лечение в УМБАЛ, му е било направено въпросното кръвопреливане. Проверява се защо никой не е изследвал кръвта за малариен плазмодий и дали вината е в Центъра по трансфузионна хематология към русенската болница или в Кръвния център в Плевен, където кръвта се изпраща за изследвания.

Заразената кръв е била дадена от чуждестранен студент при кръводарителска акция в Русенския университет на 8 ноември. Младежът е съобщил, че преди време е боледувал от малария, което трябва да е отбелязано в анкетната карта от лекарския екип. Оттам е изпратена в Плевен, където е изследвана само за стандартните два вида хепатит, сифилис и СПИН. Върната е в болницата в Русе и е прелята на пациента. Когато той постъпва в Тубдиспансера с пневмония, лекарите установяват при изследванията, че е носител на малариен плазмодий. На 30 ноември пациентът почива, а близките му отказват аутопсия. Така не може да се установи със сигурност дали маларията е оказала влияние за леталния изход.

Двете болници, замесени в случая, излязоха днес с коментари по темата. От самия кръвен център в Русе отказаха коментар отделно от изявлението на директорът на УМБАЛ д-р Иван Стоянов. Той обясни, че е информиран за случая, но няма потвърждение, че смъртта на пациента е свързана с кръвопреливането със заразената кръв. „Фактите са, че има взета кръв от човек, който има данни, че носи причинителя на маларията, че тая кръв е преляна на човек, който е починал в диспансера. Тя отива в центъра в Плевен, но според законовите правила за вземане на кръв и кръвопреливането не се изследва в кръводарителния център в Плевен за малария. Условията за изследване при такива заболявания са посочени в наредба на министерството, да не се допускат граждани с такива болести. В момента най-важното е да нямаме случаи на заразяване на други хора. Оттам нататък да се проследи защо се е получило така“, обясни д-р Стоянов.

Според управителя на Тубдиспансера д-р Светослав Дачев отговорът трябва да бъде даден от кръвния център. „Проблемът не е при пациента, за съжаление, починал е,но така или иначе проблемът е в тази последователност от събития, които касаят вземането, изследването на тази кръв и доставката й до леглото на болния. Пациентът има малария, дали тази малария е допринесла за смъртта му или не, това е въпрос от друг разговор, друга компетентност. В този случай нашата болница няма връзка въобще със заразяването, с вземането на кръвта, с пропуска, който е направен на ниво взета кръв, тъй като момчето е казало, че е боледувало от малария в неговата анкета. Няма връзка с перфектно свършена работа от гледна точка на диагностиката“, коментира д-р Дачев.

Русе / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Др Ливайн
  Отговор
  1 16:42  06.12.16
  Чета и не вярвам на УШИТЕ си!! Тоа чуждестранния келеш, като е боледувал, що се е натискал да е кръводарител?! Тия пък от кръвната банка без кръв да са отколкото от сульо и пульо, от Афганистан и Сомалия. Исках да даря кръв, но имах ниско кръвно и не ми позволиха. Проблем е, че много млади хора, като мен, уж прави и здрави, ама по някакви причини не стават за кръводарители, да не говорим за старци, деца, малцинства и прочие. Няма как да няма дефицит. По-добре все пак с празни ръце, отколкото със сурогати и боклуци в ръце.
 • лечение ООД
  Отговор
  2 17:24  06.12.16
  Вече няма медицина и лекари, а здравни МОЛ-ве и търговци на здраве исмърт !!!

  Коментиран от #3

 • Доктор Дулитъл
  Отговор
  3 18:54  06.12.16

  До коментар #2 от "лечение ООД":

  Лекарите станаха търговци по неволя, а някои болници ги закриват, защото не са печеливши. Въпрос на време е и няма да останат никакви лекари и болници в България. Ще трябва да се лекуваме в чужбина.

Напиши коментар:


Публикувай