801 0

Лекар: Дарената кръв винаги се изследва

"Разчитаме на искреността на дарителите", заяви д-р Юлия Велева

Лекар: Дарената кръв винаги се изследва
Стефанаки Йоанис

„Всеки от нас работи за осигуряване на безопасни кръвни съставки на болните хора. Дарената кръв се диагностицира преди да бъде съхранена. От Националния център по трансфузионна хематология не може да излезе непроверена кръв”, заяви за „Здравей, България” по Нова телевизия д-р Юлия Велева от Националния център по трансфузионна хематология.

Изказването й бе по повод смъртта на мъж след преливане на кръв, заразена с малария. Разкритията направи екипът на „Господари на ефира”. Здравното министерство започва проверка по случая, самосезира се и прокуратурата.

Преди 11 дни Манушак Хачиян довела 80-годишния си баща в белодробната болница. Диганозата - тежка пневмония. При рутинните изследвания обаче лекар открива съмнения за малария. Ден по-късно съмнението е потвърдено. Проверката показва, че няколко дни по-рано вероятно в кардиологичното отделение на университетската болница му е прелята заразена кръв.

„Всеки кръводарител трябва да попълни специална декларация-въпросник. В нея се съдържат въпроси, който да дадат информация дали дарителят е боледувал от жълтеница, малария, туберкулоза. Тази декларация е на български и на английски език за чужденците. Много е важно нашите лекари преди да допуснат някого да дарява кръв, да направи събеседване с дарителя по въпросите, които фигурират в декларацията. Разчитаме на искреността на дарителите при попълването на декларацията”, добави д-р Юлия Велева от Националния център по трансфузионна хематология.

От Националния център по трансфузионна хематология се похвалиха, че работят добре с Американското посолство, от което всяка година се прави даряване на кръв.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай