1 279 3

15 причини да си хапвате десерти с канела

Венелина Маринова

Когато дойде студът, почти от всяко кафене започва да се носи уютен аромат на канела. Освен приятен аромат, канелата има и много полезни функции.

AdMe.ru изборява 15 причини да се запасите с канела за зимата:

1. Предотвратява диабет тип II, тъй като намалява нивото на кръвната глюкоза поради съдържание на цинамтанин В1.
2. Облекчава киселините в стомаха.
3. Допринася за загубата на тегло, тъй като помага за изгаряне на мастните клетки и ускорява обмяната на веществата.
4. Регулира стомашно-чревния ритъм, затова е подходящо средство при диария и чревни проблеми.
5. Намалява метеоризма и подуването на корема.
6. Полезна е при сърдечни заболявания и атеросклероза, тъй като намалява нивата на холестерола.
7. Предпазва от повръщане и намалява гаденето.
8. Поради противовъзпалителни си свойства действа добре при артрит.
9. Чай с канела, на празен стомах, възбужда апетита.
10. Стимулира мозъчната функция. При експеримент, направен от учени в САЩ, участниците, които дъвчели дъвка с канела, показали по-добри резултати в изпълнението на задачите за внимание, памет и бързина на възприемането.
11. Антибактериалните, антивъзпалителни и отхрачващи свойства на канелата помагат за облекчаване и преодоляване на обикновена настинка, астма, бронхит и грип.
12. Тя е известен афродизиак.
13. Съдържа мощни антиоксиданти, които предпазват артериите чрез предотвратяване на окисляването и отлагането на мазнини.
14. Има антибактериален ефект и помага в борбата срещу гъбичките.
15. Източник е на витамини и минерали, като С, В1, желязо, калций, калий и фосфор.

Канелата на пръчки или смляна може да се добави към почти всички десерти, както и в чая и кафето. Етеричното масло от канела помага при артрит, ако правите масаж с него.



Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 09:55  07.12.16
    Този коментар е премахнат от модератор
  • 2 11:24  07.12.16
    Този коментар е премахнат от модератор
  • 3 12:24  07.12.16
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай