758 0

Нов иск срещу НЗОК за парите за болниците

Венцислав Михайлов

Не само частните болници ще съдят НЗОК за неразплатените пари в болничната помощ. Българска болнична асоциация ще подаде жалба до Върховния административен съд (ВАС) заради решение на Надзорния съвет на НЗОК за неизплащане на надлимитна дейност на болниците за 2015 г. и използване на резерва в годишния бюджет за заплащане на лекарства. Това обяви председателят на Българска болнична Асоциацията д-р Иван Маджаров. Такава жалба вече е подадена от 15 болници от името на Национално сдружение на частните болници. Основанието и за нея е решение на Надзорния съвет на НЗОК, с което над 50 млн.лв. от преизпълнението на здравни вноски се дават за лекарства и медицински изделия.

„Проблемът с неизплащането на средствата за болнично лечение на болниците не е само наш проблем. Близо 80% от неплатената дейност е за спешност. Това е проблем на обществото. Всеки инфаркт, инсулт, всяко болно дете е спешен случай и лична семейна трагедия. Не сме ние, тези, които трябва да носят отговорността за това. Именно затова ще заведем дела срещу решението на НЗОК и Надзора за неизплащането на спешните случаи на болниците“, коментира председателят на Българска болнична асоциация д-р Иван Маджаров.

Към жалбата ще се присъединят още много болници, уточни председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев.

„Считаме, че това е правилният път и се надяваме делото да бъде спечелено“, допълни той.

Българският лекарски съюз също ще внесе жалба във Върховния административен съд заради неразплатена дейност на болниците за 2015 г., която е в размер на близо 51 млн.лв.

„БЛС застава зад всички свои членове. Естествено е, че ние подкрепяме и ще подкрепяме подобни начинания, когато те са свързани с грубо нарушение не само от страна на законодателството, но и на етично - моралните правила“, заяви председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването коментира по време на пресконференцията, че решението на Надзорния съвет не е спазило правилата на Административно-процесуалния кодекс, според които преди да бъде окончателно прието, то трябва да се изпрати на заинтересованите страни. В него липсват и мотиви, както и правни и фактически основания.

България


Още по темата

 • Частни болници съдят Здравната каса

  Частни болници съдят Здравната каса

  Българската болнична асоциация и Националното сдружение на частните болници са подали жалба в Административния съд, с която възразяват срещу решение ...
  13.12.2016
  1 145
  1
 • Дадоха повече пари на НЗОК

  Дадоха повече пари на НЗОК

  Парламентът прие на второ четене Законопроекта за бюджета на НЗОК за 2017 година. В приходната част на бюджета се очаква да постъпят общо приходи и ...
  30.11.2016
  946
  0

Напиши коментар:


Публикувай