746 0

Безплатни прегледи на гръбнака за ученици

Милена Богданова

Деца от шест столични училища ще бъдат прегледани за гръбначни изкривявания в шест столични училища – 88-мо СУ "Димитър Попниколов", 55-то СУ "П. Каравелов", 22-ро СУ "Г.С. Раковски", ЧСОУ "Свети Георги", ЧСОУ ДРИТА и 85-то СУ "Отец Паисий".

Ако бъдат открити гръбначни асиметрии или конкретни предпоставки за промяна на правилното телодържане, лекарите ще дадат препоръки за решаването на този проблем. „Ще разглеждаме стойката на децата. Тя отразява състоянието на гръбначния стълб. Когато има деформация в стойката – означава, че има проблеми с гръбначния стълб. Те могат да се задълбочат с времето. В самото начало на проблемите в гръбначния стълб няма болка, няма симптоми. Ако успеем още в началото да установим проблемите, може да предотвратим уврежданията на по-късен етап. Ще разглеждаме позицията на главата, раменете, таза и краката. Неправилната стойка може да доведе до проблеми през целия живот. Искаме да уловим състоянията преди да се появят проблемите. Въпросът е, че проблемите, от които страдаме като възрастни започват да се развиват още в ранна детска възраст”, каза докторът по хипокпатика Марк Бели, специализирал в нехирургично намаляване на сколиоза и структурна корекция на гръбначните заболявания и заболявания на дисковете.

Важно е родителите да знаят, че превенцията е най-доброто лечение. „Проектът има за цел да информира родителите за актуалното физическо състояние на децата им, както и за проблемите и предпоставките на едно гръбначно изкривяване и по какъв начин то се отразява на начина на живот и бъдещата реализация на децата” е мнението на Маруся Иванова – мениджър развитие на Сдружение „Спорт, превенция и здраве“.Напиши коментар:


Публикувай