1 876 0

Рецепта на деня според традицията за празника

Венелина Маринова

По традиция в деня на Свети пророк Данаил празнуват жените, които имат малки деца или скоро ще раждат. Те месят питки, които раздават на близки и съседи, за да е плодовита годината, пише chernomore.bg.

Необходимите продукти за содена питка:

2 ½ чаени чаши брашно
1 чаена лъжица сода за хляб
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица мед
1 ⅓ чаена чаша газирана вода
50 грама семена

Необходимо време за приготвяне:
10 минути подготовка
40 минути печене

Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за содена питка е подготовката на сухите продукти. Пресявате брашното, заедно със содата и солта в купа, добавяте и семената. Може да ползвате микс от семена, например маково семе, ленено семе, сусам, или пък предпочитаните от вас семена.
Добавяте меда и газираната вода и разбърквате с дървена лъжица. След като размесите добре с лъжицата, намокряте ръцете си с вода и оформяте тестото във формата на топка и я поставяте в тава, върху която сте поставили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С остър нож правите дълбок разрез във формата на кръст върху топката тесто.
Печете содената питка в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намаляте фурната на 180 градуса за около 30 минути, или докато содената питка придобие апетитна препечена коричка.Напиши коментар:


Публикувай