1 779 0

Рецепта на деня според традицията за празника

Венелина Маринова

По традиция в деня на Свети пророк Данаил празнуват жените, които имат малки деца или скоро ще раждат. Те месят питки, които раздават на близки и съседи, за да е плодовита годината, пише chernomore.bg.

Необходимите продукти за содена питка:

2 ½ чаени чаши брашно
1 чаена лъжица сода за хляб
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица мед
1 ⅓ чаена чаша газирана вода
50 грама семена

Необходимо време за приготвяне:
10 минути подготовка
40 минути печене

Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за содена питка е подготовката на сухите продукти. Пресявате брашното, заедно със содата и солта в купа, добавяте и семената. Може да ползвате микс от семена, например маково семе, ленено семе, сусам, или пък предпочитаните от вас семена.
Добавяте меда и газираната вода и разбърквате с дървена лъжица. След като размесите добре с лъжицата, намокряте ръцете си с вода и оформяте тестото във формата на топка и я поставяте в тава, върху която сте поставили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С остър нож правите дълбок разрез във формата на кръст върху топката тесто.
Печете содената питка в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намаляте фурната на 180 градуса за около 30 минути, или докато содената питка придобие апетитна препечена коричка.



Напиши коментар:


Публикувай