973 0

Едно приказно място - Алберобело

Венелина Маринова

Това е малкото градче Алберобело в провинция Бари, в южната част на италианския регион Пулия в Италия. Къщурките, които са станали негова емблема, са пример за традиционното строителство, наречено трули, разказва profit.bg.

Тези сухи каменни колиби са построени от варовикови плочи, подредени една върху друг, за да образуват пирамидални, куполообразни или конусообразни покриви. Въпреки липсата на хоросан, структурата е изненадващо стабилна.

Стилът трули възниква в региона, когато местните жители се нуждаят от къщи, които са лесни за разглобяване. Идеята е да скрият домовете си от данъчните инспектори, изпратени от краля на Неапол.

Къщите в стила трули са изградени с помощта на грубо обработени варовикови камъни, събрани от съседните области. Стените са положени директно върху основата, след отстраняване на повърхностния слой на почвата, когато е необходимо.

Те разполагат с малки прозорци, а камините, печките и местата за сядане са издълбани в дебелите стени. Покривите са построени от два слоя, като повечето къщички разполагат с гениални решения за събиране на дъждовна вода.

Дебелите каменни стени пазят жителите от горещото слънце. През зимните месеци в къщите обаче става много студено.

Този тип строителство започва в средата на 16 век и продължава и в началото на 20 век.

Оцелелите къщи от стила трули в Алберобело днес са приютили магазини, ресторанти и хотели, като много от тях са все още обитавани от местните жители.

Заради уникалната си колекция от около 1500 трули-къщи, Алберобело е обявен за обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО.Напиши коментар:


Публикувай