Last news in Fakti

20 Декември, 2016 11:32 1 831 0

Рецепта за Игнажден

  • колаци-
  • рецепта-
  • тесто-
  • игнажден-
  • традиции

Днес е Игнажден. От него започват коледните и новогодишни празници. Според народното поверие на този ден е началото на новата година, затова в някои области на България го наричат Нов ден, пише omda.bg. И понеже е нова година, много важно е какъв човек ще влезне пръв в къщата, добър или лош. От това зависи каква ще е цялата година. Човекът, който пръв влиза в къщата, се нарича "полазник". На него домакинята дава игнатово кравайче и той сяда начело на трапезата. Рано сутринта на Игнажден жените наклаждат огъня, слагат гърне с вариво и приготвят тесто за хляб, от което омесват колаци за всеки член на семейството и един колак, който оставят за Бъдни вечер. На този ден не се дава нищо в заем, за да се запази изобилието и плодородието в семейството.

Предлагаме да се потопите в традицията на българската кухня и да приготвите родопски колаци, с което да изненадате семейството си и най-вече децата.

Рецепта за родопски колаци

Продукти:

- 3 яйца

- чаена лъжичка сол

- мая за хляб колкото половин кибритена кутийка

- 1 кафяна чашка прясно мляко

- 3 чаени чаши брашно

Начин на приготвяне:

Приготовлението на тези колаци е много лесно и много бързо.

Първо разбийте с дървена лъжица яйцата и прибавете към тях солта. Разтворете маята в прясното мляко и в една кафяна чашка хладка вода и я прибавете към яйцата.

Постепенно поръсвайте брашното и бъркайте с лъжицата, докато се получи рядко гладко тесто, което покрийте с кърпа и оставете за половин час на топло. След това отново го разбъркайте и го оставете за още половин час на топло да втасва. Това действие се повтаря пет пъти.

От втасалото тесто гребете с дървена лъжица и го изсипвайте върху нагорещена печка с твърдо гориво (както са правили бабите ни) или върху загрят електрически котлон на място намазано с олио или с жълтък разбит с малко вода.

Разстелете тестото на тънък пласт и печете. Щом се образуват мехури, обърнете колака с лопатка и от другата страна. Изпечените колаци трябва да подредите един върху друг, като ги намазвате с разтопено краве масло. Някога за печене на колаци са използвали сач, който е бил нагорещяван направо на пламтящ огън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА