710 1

Бум на хепатит в Бургаско, пикът на болестта ще е догодина

Калина Петрова

Пик на вирусен хепатит А се очаква в Бургаско през следващата година, коментираха за Gramofona.com от Регионалната здравна инспекция. В момента се наблюдава завишение на случаите в областта.

Само за два месеца регистрираните пациенти с хепатит А в региона са над 80. "Заболяването е с есенно-зимно преобладаване и циклични подеми на епидемичния процес през 3 до 5 години. В момента в Бургаска област има повишена заболяемост от хепатит А, но през 2017 г. се очаква пика на инфекцията", обясниха здравните инспектори.

За огнище на вирусен хепатит обаче не може да се говори. Случаите са регистрирани в 8 от общините на Бургаска област. Това са Бургас, Средец, Айтос, Руен, Карнобат, Несебър, Камено и Сунгурларе.

От здравната инспекция припомнят, че ваксина срещу хепатит А има, но тя не е задължителна. Заболяването е известно също така и като "болестта на мръсните ръце".

Бургас / България


Още по темата

 • Бум на хепатит в Раковски

  Бум на хепатит в Раковски

  Бум на заболелите от хепатит в училища и детски градини, отчете община Раковски. Жителите от региона се страхуват да пускат децата си в класните ...
  13.10.2017
  701
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 555
  Отговор
  1 17:34  22.12.16
  Колко са ромите в Бургас - 20 % ? е добре след 10 години ще бъдат 50% ? А след 20г ? Имале управник в тая държава който да може да си направи простата сметка че е невъзможно да живееме в съотношение 50/50 българи-роми

Напиши коментар:


Публикувай