Last news in Fakti

30 Декември, 2016 23:30 2 799 1

Как ли ще изглежда бъдеща космическа война?

  • война-
  • космос-
  • земя-
  • бъдеще-
  • фантастика

Каквито и оръжия да бъдат използвани, едно е сигурно - военните стратегии ще бъдат същите

Как ли ще изглежда бъдеща космическа война? - 1

Как ли ще изглежда бъдеща космическа война? Трудно можем да си представим какви оръжия биха могли да бъдат използвани, взимайки под внимание примитивната космическа технология, с която разполага човечеството в момента. Давайки воля на въображението си, можем да си представим плазмени бомби, "Звезди на смъртта" и т.н. Едно обаче е сигурно - основните принципи на стратегия не са се променяли никога. Те са едни и същи още от времето, когато за пръв път хищник напада уязвимата си плячка в гората. Всяка логика води до разсъжденията, че тези принципи няма да се изменят, дори при извънземна битка.

Едно от предположенията е, че не сме уникални и галактиката е разкъсвана от военни конфликти. Може би агресивни видове бомбардират планетите си, а други се крият от страх. Някои учени пък са на мнение, че и ние трябва да си стоим, където сме си, за да не станем потърпевши в истинска бъдеща "Война на световете". Трети пък смятат, че мисълта да се бием с извънземни е нереалистична и евентуална космическа война би била по между ни.

Сюжетите в научната фантастика се градят около конфликти между хора и извънземни, но всъщност, единствените, от които трябва да се притесняваме, сме самите ние. И докато ние и роботизираните ни потомци се разпростираме из Слънчевата система, Земята ще бъде столица. Може би след време обаче Марс и Церера ще са колонии със собствена развита икономика и политическа инфраструктура. От собствената ни история изплува фактът, че човек винаги е имал желание за суверенитет - това също може да доведе до война за ресурси, например.

Според пруския генерал-майор Карл фон Клаузевиц (1780 - 1831), войната има три основни стратегии: тотално унищожение, намаляване на силите или изтощение. Писателите на фантастични романи обикновено наблягат на първия вариант - унищожение в една-единствена решителна битка, врагът е сразен изведнъж. Другите две стратегии обаче са много по-често срещани в исторически план и е много по-вероятно да бъдат срещани в хода на бъдещи космически войни.

Така се стига до заключението, че бързо и яростно унищожение не би било възможно поради огромните разстояния в Космоса и енергийната цена. Но участващите биха могли да атакуват товарни кораби, прекъсвайки снабдяванията, да заглушават сигнали. Надали някога може да се очаква истинска мащабна битка като от "Междузвездни войни" - цената на ресурсите би била непосилно висока.

Може би пък няма да се стигне до война в Космоса човечеството ще постигне мира, който винаги ни убягва на Земята.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Люк Вейдър

    0 0 Отговор
    Коце,ЧНГ!
    "Междузвездните войни" са се случили в слънчевата ни система преди еони години.Има литература по въпроса,има и филмчета в тубата...