2 208 1

Как ли ще изглежда бъдеща космическа война?

Каквито и оръжия да бъдат използвани, едно е сигурно - военните стратегии ще бъдат същите

Как ли ще изглежда бъдеща космическа война?
Константин Карагьозов

Как ли ще изглежда бъдеща космическа война? Трудно можем да си представим какви оръжия биха могли да бъдат използвани, взимайки под внимание примитивната космическа технология, с която разполага човечеството в момента. Давайки воля на въображението си, можем да си представим плазмени бомби, "Звезди на смъртта" и т.н. Едно обаче е сигурно - основните принципи на стратегия не са се променяли никога. Те са едни и същи още от времето, когато за пръв път хищник напада уязвимата си плячка в гората. Всяка логика води до разсъжденията, че тези принципи няма да се изменят, дори при извънземна битка.

Едно от предположенията е, че не сме уникални и галактиката е разкъсвана от военни конфликти. Може би агресивни видове бомбардират планетите си, а други се крият от страх. Някои учени пък са на мнение, че и ние трябва да си стоим, където сме си, за да не станем потърпевши в истинска бъдеща "Война на световете". Трети пък смятат, че мисълта да се бием с извънземни е нереалистична и евентуална космическа война би била по между ни.

Сюжетите в научната фантастика се градят около конфликти между хора и извънземни, но всъщност, единствените, от които трябва да се притесняваме, сме самите ние. И докато ние и роботизираните ни потомци се разпростираме из Слънчевата система, Земята ще бъде столица. Може би след време обаче Марс и Церера ще са колонии със собствена развита икономика и политическа инфраструктура. От собствената ни история изплува фактът, че човек винаги е имал желание за суверенитет - това също може да доведе до война за ресурси, например.

Според пруския генерал-майор Карл фон Клаузевиц (1780 - 1831), войната има три основни стратегии: тотално унищожение, намаляване на силите или изтощение. Писателите на фантастични романи обикновено наблягат на първия вариант - унищожение в една-единствена решителна битка, врагът е сразен изведнъж. Другите две стратегии обаче са много по-често срещани в исторически план и е много по-вероятно да бъдат срещани в хода на бъдещи космически войни.

Така се стига до заключението, че бързо и яростно унищожение не би било възможно поради огромните разстояния в Космоса и енергийната цена. Но участващите биха могли да атакуват товарни кораби, прекъсвайки снабдяванията, да заглушават сигнали. Надали някога може да се очаква истинска мащабна битка като от "Междузвездни войни" - цената на ресурсите би била непосилно висока.

Може би пък няма да се стигне до война в Космоса човечеството ще постигне мира, който винаги ни убягва на Земята.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Люк Вейдър
    Отговор
    1 00:26  01.01.17
    Коце,ЧНГ! "Междузвездните войни" са се случили в слънчевата ни система преди еони години.Има литература по въпроса,има и филмчета в тубата...

Напиши коментар:


Публикувай