30 Декември, 2016 11:00 2 824 0

Едно по-различно балансирано меню за Нова година

  • меню-
  • нова година-
  • различно-
  • идеи

В последните дни на декември настъпва трескава подготовка и кипи еуфорична организация – декорация, украшения, подаръци и дълги списъци с покупки за празнични менюта. Ако сте решили да празнувате навън – на заведение или хотел, отговорността за храната в новогодишната нощ, отпада за вас. Ако обаче планирате да си останете вкъщи със семейството, с любими хора, с шепа приятели или ще се събирате в голяма компания, следва сами да организирате новогодишното меню.

Обикновено всяка година правим една и съща грешка – купуваме огромни количества храна и преяждаме. Отделно храната е възможно най-разнообразна и смесваме за кратко време много и различни видове вкусотии. После около седмица след празника дояждаме нещата от препълнения хладилник, изхвърляме подобаващо количество неконсумирани ястия, оплакваме се от тежест, излишни килограми и дискомфорт.

Разбира се, че всички искаме да се подготвим подобаващо, да направим празничната нощ по-специална, да посрещнем новата година в изобилие, за да е успешна и плодородна, но съвсем не е нужно, да изпадаме в бохемска крайна разточителност. В новогодишната нощ можете да вложите въображение и да сервирате, каквото пожелаете – тематично и естетично поднесено, съветва hera.bg.

Преди голямото новогодишно пазаруване:

Седнете и обсъдете с компанията различни идеи и гледни точки – уточнете предпочитанията за менюто, нека има консенсус и всички да са доволни и съгласни с крайното решение. Разпределете подготовката за трапезата.

Добра идея е да съгласувате меню, чиито предястия, основни ястия, ордьоври, салати и десерти, са съвместими. На практика това означава съставките да не са кой знае колко, но да са в различни елементи от менюто или да са различно оформени.

Тематичното меню е също добра идея, като темата може да "стане от масата" и да се прехвърли в декорацията, облеклото, парти аксесоарите. Идеи за тематично меню:

- италианско - брускети, гризини с дипове или минипици.
- рибно - хапки със сьомга, основно ястие с риба и повече салати.
- френско - ордьоври с ядки, сирена и плодове. Птиче месо за основно.

Направете списък с нещата, които са ви необходими – както храни и напитки, така и детайли за декорацията – салфетки, свещници, свещи, ароматни пръчици, канелени пурички, шишарки и други разни красоти, които ще хранят душата ви в празничната нощ.

На Нова година лакомията взема превес. Затова вместо да давате много пари за много неща, по-добра идея е да се дадат по-малко пари за по-малко неща, но да са качествени. Доставете си удоволствие за сетивата с обрано, но изтънчено меню.

По време на самото пазаруване, задължително гледайте срока на годност на стоките.

Не се увличайте в пазаруване, колкото и изгодно да е количеството спрямо цената - съобразете го с броя хора и с факта, че все пак 31-ви декември, има точно 24 часа, също, колкото и всеки друг ден в годината.

И в крайна сметка, и тази нощ ще мине и след време, ще помним по-скоро атмосферата, радостта от това, че сме били заедно, сладките разговори, забавните моменти, било то и някой друг новогодишно-организационен гаф или пропуск. А най-малко привкус в нас ще остане от самата храна. Защото смисълът на нещата винаги е в начина, по който са ни накарали да се чувстваме и спомените, които са създали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА