1 565 1

Калорийна "бомба" на новогодишната трапеза

Нека първите последователни дни да минем на течности, плодове, зеленчуци, съветват диетолози

Анатоли Стайков

"Меко казано калорийна бомба сме приели по време на коледните и новогодишните празници", коментираха експерти в ефира на bTV.

Това ясно всеки може да сметне от изображението, показващо броят калории, съдържащ се в един продукт с малък грамаж като например 50 г ракия или 100 г баница. Имайки предвид, че българите обичаме да прекаляваме по празниците, както с храна, така и с алкохол, то се вижда, че сме приели минимум 2000 калории само за вечеря. 2000 калории са много за един хранителен прием. Подобна цифра е някак си поносима, ако е за целия ден, разпределено в пет приема", заяви Донка Байкова, диетолог.

"Силно рестриктивното хранене е опасно - разграждат се мускулната маса и чернодробният перенхим. Ако много силно ограничим калориите, това ще доведе до силен глад. По-добре е по подходим умерено. Нека първите последователни дни да минем леко-полеко на течности, плодове, зеленчуци", заяви Байкова.

"У нас е прието на празниците да се яде и пие много. Има една граница. Ако употребяваме една бира на ден или 200 мл вино, то ние сме алкохолици", заяви от своя страна експертът Радин Цонев.

България


Още по темата

 • Дъвчете по-дълго за по-малко калории

  Дъвчете по-дълго за по-малко калории

  По-дългото дъвчене на храната помага да изяждаме 30 % по-малко количество според изследване на доктор Александър ван Тулекен, пише в. "Дейли ...
  7.01.2017
  706
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бидона
  Отговор
  1 12:34  03.01.17
  200мл вино пия на ден когато няма а по една бира изпива детето ми което е на 10г!

Напиши коментар:


Публикувай