1 654 0

Бабиният лучник за Йордановден

Венелина Маринова

За Йордановден изненадайте своите гости с тази вкусна празнична пита, рецептата, за която предлага receptite.com. Mожете да я приготвите постна, както изисква празникът, или с месо, ако това е по вкуса на вашите гости.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

500 г брашно

1/2 с.л. суха мая

1 бр. яйце

1 ч.л. сол

1 с.л. шарена сол

1/2 с.л. захар

2 с.л. олио

2 с.л. кисело мляко

За плънката:

400 г червен лук

3 с.л. гювеч (консерва чушки с доматен сок)

свинско месо (по желание)

100 г сирене

чубрица, магданоз, девисил джоджен, черен пипер, сминдух

1 бр. яйце за намазване

2 с.л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Брашното с маята се пресява три пъти. Прибавят се яйцето, шарената сол, готварската сол, захарта, олиото, киселото мляко и 150 мл хладка вода. Замесва се меко тесто.

В подходящ съд се задушава месото (ако се прави с плънка от месо) до готовност, след което се прибавя лука (задушен в олио или масло с малко сол). Добавят се чушките с доматения сок и се оставя на котлона за 10 минути. Сваля се от огъня, прибавят се подправките, натрошава се сиренето и се разбърква добре.

Тестото се разделя на две части - едната да е малко по-голяма. Разстила се в тавичката, в която ще се пече, като краищата излизат навън. Изсипва се плънката и се захлупва с другата част. Краищата се прищипват внимателно. Отгоре се маже с яйце и се пече около 40 минути.

Не е необходимо да втасва. Тестото почива само 15-20 минути, докато се приготвя плънката.

След като се опече, се поръсва с малко вода и се покрива с кърпа, за да омекне.



Напиши коментар:


Публикувай