1 878 1

Едно яйце на ден пази от инфаркт

Жълтъкът със закъсняла реабилитация

Анатоли Стайков

Едно яйце на ден намалява риска от инфаркт и инсулт с цели 12 процента, пише "Монитор". До този извод са стигнали специалисти по сърдечно – съдови заболявания от САЩ, които са изучавали връзката между потреблението на яйца, инфарктите и инсултите.

Нещо повече, учените твърдят, че те са много полезен продукт. В едно голямо яйце се съдържат шест грама белтък, антиоксидантите лютеин и зеаксантин, а също и витамините Е, Д и А. Както е известно, антиоксидантите защитават от стреса на окислителните процеси и възпаленията в организма. А белтъкът помага за намаляването на кръвното налягане.

Някои хора с цел да се хранят здравословно, отстроняват жълтъка и консумират само белтъка. Това обаче прави храната непълноценна. Яйцата не повишават холестерола. В действителност те са богати на холестерол, но на този от типа „добър”. Освен това, те са полезни за сърцето и мозъка. Жълтъци са много богати на хранително вещество, наречено холин, като две порции са около половината от препоръчваната дневна доза от него.

Установено е, че 90% от американците страдат от недостиг точно на холин. Той, всъщност, е от групата на В- витамините, помага за намаляване на възпаленията и за предотвратяване натрупването на хомоцистеин (химично съединение, свързвано със сърдечни заболявания и остеопороза).Яйцата спомагат за загубата на тегло.

Сътрудници на Масачузетския университет обаче предупреждават, че редовната употреба на белтъчини от животински произход, съдържащи си в червеното месо и яйцата, са опасни за здравето на някои хора. Животинските белтъчини повишават риска от преждевременна смърт на хора, които водят неправилен начин на живот, страдат от напълняване или са прекалено слаби.Още по темата

 • Не дръжте яйцата на...

  Не дръжте яйцата на...

  Експерти ни съветват да не държим яйцата на най-горното отделение на вратата на хладилника, а да ги съхраняваме в средното отделение и в оригиналната ...
  21.05.2017
  9 827
  8

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 4444
  Отговор
  1 12:30  05.01.17
  Някои всеки ден ядат по две яйца.

Напиши коментар:


Публикувай