4 028 2

Сгряващо гювече по унгарски

Венелина Маринова

Изпробвайте тази лесна и вкусна рецепта от gotvetesmen.com с характерни продукти за унгарската кухня: месо, чушки, домати лук, която е идеална за студените зимни дни.

Продукти:

- 300 г телешки шол

- 1 глава кромид лук

- 2 червени чушки

- 1 люта чушка (по желание)

- 1 с. л. доматено пюре

- 150 мл вода

- щипка захар

- 1/2 ч. л. оцет

- сол

Приготвяне:

Телешкото месо се нарязва на кубчета 2 х 2 см.
Запържва се в нагорещен тиган, докато не изчезне розовият цвят на месото.
Месото се изсипва в гювече, отгоре се поставя лукът, нарязан на филийки.
Добавят се чушките нарязани на едро.
Доматеното пюре се размива с водата, прибавят се щипка захар и оцетът.
Фурната се загрява на 200 С.
Гювечето по унгарски се пече около 40 минути, като от време на време се разбърква.



Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • prost
    Отговор
    1 21:44  10.01.17
    Гулаш - по унгарски, толкова ли е трудно да го разучите? Гулашът е ястие, произлизащо от унгарската кухня, и е приготвяно от говеждо месо, лук, червени чушки и червен пипер. Името му идва от унгарското gulyás, от gulya – „кравар“. Някога унгарците са отглеждали много говеда и есента си ги прекарвали чак до Франция да ги продават. Пътували са седмици наред и по път са готвили това ястие - имали са месото, носили са си подправките.

    Коментиран от #2

  • Mister V
    Отговор
    2 22:23  26.01.17

    До коментар #1 от "prost":

    Извинявай, приятелю, имаш дребни неточности: името на ястието наистина идва от gulya и ние си го наричаме гулаш (те го произнасят "гуяш"), а gulya не е "кравар", а означава "стадо говеда". И не са го приготвяли само на път за Франция, ами из цяло Маджарско, най-вече в Пустата - там си гледат говеда от хиляда години. Гулашът не се пече на фурна в гювече, а се вари на открит огън в котле и е много рядък - като чорба.

Напиши коментар:


Публикувай