986 0

Провансалски киш

Венелина Маринова

В края на работната седмица можем да се отпуснем, да забравим замалко диетите, и да се насладим тази рецепта за Провансалски киш от сп."Меню" в компанията на чаша хубаво вино. Кадифената текстура на плънката на този киш напомня на крем брюле, но, разбира се, допълнен със сладоста на лука, богатия вкус на бекона и хрупкавата маслена кора.

Необходими продукти за 4 - 6 порции

за тестото:

300 г брашно

½ ч. л.сол

140 г студено масло

3-4 с. л. ледена вода

за пълнежа:

2 с. л.зехтин

4 глави лук, нарязани на полумесеци

1 червена чушка, нарязана на кръгчета

100 гбекон или панчета, нарязан на малки кубчета

100 гпушен бекон, нарязан на кубчета

3 яйца

250 г крем фреш

1 ч. л.листа от мащерка

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Приготвя се основата, като брашното се пресява със солта в голяма купа. Маслото се прави на трохи с брашното. Прибавя се толкова ледена вода, че да се получи средно твърдо тесто. Не се меси дълго. Увива се с фолио и се слага в хладилника за 30 мин.

Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и се слага в добре намаслена тавичка с диаметър 26-30 см. Оформя се ръб, висок около 1 см. Слага се в хладилника.

Фурната се загрява на 190° С. Тестото в тавата се набожда с вилица, покрива се с алуминиево фолио и се пече 25 мин.

В загретия зехтин се слага лукът и се разбърква, докато леко започне да се зачервява. Прибавят се чушката и беконът и се разбъркват 5-6 мин., докато беконът започне да се позлатява. Сипва се в запечената кора.

Яйцата се разбиват със сметаната и мащерката. Прибавя се щипка сол и черен пипер.

Кишът се залива със сметаната и се пече в загрята фурна на 180° С около 20 мин. или докато яйцата се стегнат.



Напиши коментар:


Публикувай