Last news in Fakti

13 Януари, 2017 12:41 6 818 5

По-високи здравни вноски за 2017 г.

  • вноски-
  • здраве-
  • лекарства
По-високи здравни вноски за 2017 г. - 1

От Националната агенция за приходите напомниха, че здравните вноски са по-високи от началото на годината.

Ставката за държавното обществено осигуряване се увеличи от началото на годината с един процентен пункт. Ако безработните за миналата година, които плащат сами здравните си вноски, са плащали 16.80 лева месечно, сега държавата очаква от тях да плащат по 18.40 лева месечно.

Сумата за възстановяване на здравноосигурителните права се изчислява върху 460 лв и става 18,40 лв. Срокът за плащане на дължимото за януари е 25 февруари 2017 г.

Тези, които внасят за своя сметка здравните си осигуровки, трябва да знаят, че от януари 2017г. минималната вноска за трайно безработните и лицата по чл.40, ал.5 от ЗЗО е увеличена. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2015 г., както и за започналите дейност през 2016 и 2017г. е 460 лв.

От НАП напомнят, че преди да платят дължимите си здравни вноски, лицата, които са трайно безработни или са с прекъснати здравноосигурителни права трябва да подадат и Декларация образец 7. В случай, че имат по-стари задължения за здраве, преди да платят дължимите вноски, трябва да подадат заявление (2а), в което да опишат поредността на погасяване на дълговете си за здраве. В противен случай преведените суми ще покрият най-старите им задължения, ако имат такива.

Справка за здравноосигурителния си статус, както и проверка на периодите, за които липсват здравноосигурителни вноски могат да се направят чрез електронната услуга на НАП или по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП автоматично могат да се изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Александър

    2 0 Отговор
    Какво означава словосъчетанието един процентен пункт?
  • 2 Гого

    9 1 Отговор
    Благодарим ти Герб и Бойко за увеличението щом от бедните почнахте да събирате пари и ние няма да забравим тази добрина като не гласуваме за Герб.
  • 3 БОКО

    3 1 Отговор
    За сметка на какво?
  • 4 Неразбрал

    7 1 Отговор
    След,като съм безработен.Как се предполага,да си платя?С какво,нали нямам заплата?Или ситият(ЗЛИЯТ БИЛИ) на гадният не вярва!

    Коментиран от #5

  • 5 Аз!

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Неразбрал":

    На боковистката държавица и тъпите парламентарни заседатели, не им дреме, откъде безработния ще вземе пари, за да внесе на търговското дружество- НЗОК- солидна сума! Нищо, че 10-15 години не е виждал доктор, а той/личния взима сума за него, само за това, че му е в списъка с пациенти/клиенти! 🤔 Но в тази корумпирана държава всичко е възможно, щом трябва да вземат нещо от бедния и 1000 пъти ще гласуват "ЗА" изедниците в пропадналия парламент, които за 30 години освен да се карат помежду си, не изковаха един елементарен закон, който да бъде изцяло ефективен! И за това им бездействие си гласуват заплатки от порядъка на 3-4-5 хилядарки! Дерзай народе!!! Геноцида върви с пъла сила!