Last news in Fakti

18 Януари, 2017 00:46 14 009 2

Какво да ядем и пием, когато сме болни?

  • болест-
  • грип-
  • консумация
Какво да ядем и пием, когато сме болни? - 1
Снимка: shutterstock.com

Здравословната диета може да стимулира имунната ви система, но все пак ако се случи да настинете или да се разболеете от грип, от съществено значение е да ядете и пиете неща, които да ви помогнат да се възстановите по-бързо.

Ето и какви храни и напитки да консумирате, когато сте болни:

1. Изобилие от напитки
Ако сте болни от тежък грип (имате много запушен нос, боли ви гърло, кашляте силно и т. н.), избягвайте твърдите храни, а пийте повече течности. Заложете на чай от джинджифил и мента, на плодовите сокове от грейпфрут, портокал, ябълка, морков, цвекло и лимон (витамин С може да съкрати продължителността на вашето заболяване). Те ще ви набавят калории и хранителни вещества и ще ви помогнат да се справите с чувството си на замаяност. Зеленият чай също подпомага имунната система, особено с малко мед в добавка.

2. Лесносмилаеми протеини
Консумирайте протеини, особено когато сте болни, защото те укрепват тялото и дават енергия. Заложете на лесносмилаеми протеини, като яйца, сирене или кисело мляко.

3. Храни с антиоксиданти
Избирайте храни, които съдържат глутатион – мощен антиоксидант, който доказано се бори с инфекциите. Той може да бъде открит в динята, в кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле, къдраво зеле.

4. Супи
Ясно е, че зеленчуковите и говежди супи/бульони ще ви държат добре хидратирани, в същото време са лесни за смилане, а и ще ви държат сити. Слагайте в супите си пълнозърнести храни като ечемик, за повече витамини и хранителни вещества.

5. Храни, богати на B6 и B12
Витамините B6 и B12 са лечебни хранителни вещества, така че консумирайте до насита риба, мляко, соеви продукти, пълнозърнести храни, картофи, спанак и пуешко месо.

6. Кисело мляко
Германско проучване е открило, че пробиотиците в киселото мляко съкращават боледуването от настинка и/или грип с почти два дни. Изберете качествено кисело мляко с Lactobacillus.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васичка Атанасова

    6 7 Отговор
    човек като има пари ще яде каквото душата му иска
    а като няма каквото може да си позволи
    тръгнали акъл да дават какво да се яде

    Коментиран от #2

  • 2 Самоубийство

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Васичка Атанасова":

    Самоубийство