20 Януари, 2017 18:28 1 884 0

12 лесни трика за перфектна салата

  • салата-
  • трик-
  • съвет-
  • дресинг-
  • подправки-
  • плодове-
  • сос
12 лесни трика за перфектна салата - 1
Снимка: Shutterstock

Салатите не трябва да са скучни.Те могат да бъдат и интересни, стига да знаеш как да ги разнообразиш. Можете да добавите печени зеленчуци и подправки, или да приготвите най-различни сосове и дресинги. Ето 12 начина да направите най-вкусната салата:

1. Добавете плодове

Благодарение на сладостта и свежестта си, плодовете прилягат перфектно към зеленчуците, особено горчивите. Опитайте грозде, горски плодове и манго през лятото, а ябълките, крушите и портокалите оставете за зимата. Сушените плодове пък са част от салатите, които се приготвят в Близкия Изток.

2. Прибавете протеин

Добавянето на протеин към салата ще ви засити за по-дълго. Мариновайте пилешко, телешко или тофу с кленов сироп, соев сос, чесън или друга марината, за да направите салатата още по-интересна.

3. Прибавете печени зеленчуци

Сладки картофи, тиквичка, лук, патладжан, чушка - сложете ги на грила и после ги прибавете към свежите зеленчуци, за да направите салатата още по-вкусна,

4. Използвайте МНОГО билки и подправки

Опитайте риган, мащерка, розмарин и ще се почувствате като в Италия. Кимионът, кориандърът и смрадликата ще ви отведат в Близкия Изток, а свежата мента и босилекът ще върнат лятото в студените дни.

5. Добавете паста или нудли

Хората често забравят, че има такова нещо като салатена паста, но тя напълно променя салатата в чудесно и засищащо ястие. А може просто да използвате обикновени макарони.

6. Вдъхновете се от любимата си кухня

Включете някои от любимите си вкусове към салатата, за да я превърнете в супер салата. Опитайте тайландска салата с говеждо и добавете допълнително зеленчуци, или напълнете една купа с ориз, пикантно пиле или сирене и прясна салса.

7. Добавете киноа или ориз

Най-лесният начин да разнообразим салатата е като и добавим зърнена култура - кафяв ориз, ечемик, киноа, жито. С това добавяме и въглехидрати и енергия към нея. Малко подправки към тях биха превърнали салатата в магия.

8. Прибавете цвят

Няма нищо по-скучно от обикновена зелена салата. Добавете цвят към купата като използвате най-различни зеленчуци, плодове, свежи подправки и сосове – не само ще изглежда по-добре, но и салатата ще е по-вкусна. Сменяйте съставките със смяната на сезона, за да се наслаждавате на разнообразието от вкусове.

9. Добавете текстура

Ключът към вкусната храна е разнообразната текстура. За да добавите текстура, изпозлвайте както сготвени предварително продукти, така и пресни. Разбъркайте това със семена или ядки – бадеми, кашу, чия и др. За кремообразна текстура, добавете резенчета авокадо или крема сирене.

10. Направете си убийствен дресинг

Салатата не може без много добър сос – и нямаме предвид само зехтин и оцет. Опитайте с кисело мляко, чеснов, млечен или доматен сосове, песто и много други. Може да опитате с интересни ориенталски вкусове като сладко-горчивите сосове от нар, клен, мед.

11. Бъдете креативни с добавките

Използвайте салата като основа, към която да прибавяте най-различни неща. Опитайте с крутони, семена от чия, хумус, гуакамоле, нахут, настъргани сирена и какво ли още не, съветва huffingtonpost.com.au.

12. Сервирайте я в буркан

За да бъдат нещата интересни и за да можете да я пренасяте по-лесно, например до офиса, си направете салата в буркан. Може да сложите соса или дресинга на дъното, за да може да се докосне до всички останали съставки. Така и разбъркването става по-лесно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА