693 0

Съвременната спортна медицина - важен фактор за успеха на българските атлети

Съвременната спортна медицина - важен фактор за успеха на българските атлети
Милена Богданова

Съвсем доскоро спортната медицина се свързваше основно със съвкупността от методи за лечение на травми на атлетите. Днес, това направление в медицината се превръща в източник на изключително ефективни техники и методи както за лечение, така и за превенция и диагностика на редица заболявания, засягащи пациенти и извън професионалния спорт.

Какви са ключовите предимства на модерната апаратура прилагана за подготовката на атлетите?

* Използват се неинвазивни подходи, с които се съкращава времето за възстановяване на спортистите.

* Използват се най-високотехнологични апарати за диагностика и лечение, които осигуряват ефективни резултати.

* Модерните платформи и уреди осигуряват възможности за комплексно диагностициране и лечение на повече от един проблем при пациентите, в зависимост от индивидуалното му състояние и нужди.

* Уредите работят бързо и ефективно – спестява се значително време за изследването на спортистите, без да се прави компромис с качеството на тестовете.

* Съвременните апарати са портативни. Лекарите на спортистите разполагат с надеждна и модерна апаратура, дори когато атлетите тренират в лагери в далечни дестинации.

Всеобщо схващане е, че използваните техники и уреди в спортната медицина са предимно за третиране на травми по опорно-двигателния апарат, тъй като в много от професионалните спортове атлетите претърпяват огромни физически натоварвания и контузии. За ефективната подготовка и възстановяване на спортистите се прилагат комплексни методи, в които основна роля има кардиологията – за поддържане на перфектната форма и здраве на атлетите.

Стрес-тест системите на БТЛ Индъстрийз спомагат за най-точна диагностика и превенция на редица кардиологични проблеми – както вродени, така и придобити в следствие на силните натоварвания. В комбинация със специализиран софтуер като BTL CardioPoint, всяко медицинско лице има възможността да извърши задълбочени и отчасти автоматизирани изследвания на атлетите, проследявайки тяхното състояние във всеки един момент от професионалната им подготовка.

Стрес-тест системата на БТЛ може лесно да увеличи възможностите за изследване на атлетите с добавянето на SDSмодул за превенция на синдрома на внезапната смърт, който за съжаление е фатален за много млади атлети, подложени на силно физическо натоварване.

С резултатите от тестовете на спортистите се създават възможно най-ефективните програми за тренировки, хранителен режим и натоварване. Благодарение на комплексния подход в подготовката, атлетите разгръщат пълния си потенциал и постигат невиждани резултати.


Напиши коментар:


Публикувай