1 869 4

Защо да имате второ дете

Защо да имате второ дете
Снимка: Shutterstock
Венелина Маринова

С две деца е по-лесно - колкото и абсурдно да звучи, истина е. Две деца се контролират по-лесно от едно. Майките, родили второ дете, споделят, че имат повече време отколкото при първия си отпуск по майчинство, намират повече време за игра с децата и се справят много по-добре с ежедневните задачи. По време на второто майчинство повечето майки успяват дори да спят повече.

Най-вероятно причината за това е натрупаният опит с първото дете, който е от голяма полза. Той позволява на майките да планират по-добре дневния си график, имайки представа за нуждите на бебето и детето. Майката вече е наясно в различните видове плач и е знае кога как да реагира и действа, вместо да се паникьосва от най-малкото промрънкване на бебето. Тя може да различи кога бебето плаче, защото е гладно или болно, и да действа разумно и обмислено.

Освен това по-голямото дете понякога помага на майка си, а по-малкото повтаря онова, което първото вече е научило и прилага в ежедневието. Друго улеснение е, че от първото дете са останали дрешки, играчки и всякакви други неща, необходими за бебето и не се притеснявате за това какво трябва да се купува и да отделяте значителни средства.

Втората бременност минава по-лесно и обикновено раждането е по-кратко, а и жената вече знае какво я очаква, затова е по-спокойна.

Вярно е, че грижите и тревогите са двойни, но и щастието е двойно повече!


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Весел
  Отговор
  1 18:22  25.01.17
  При първото дете - ако си изпусне лъжичката - се изварява три пъти и после чак му се дава !!! При второто дете - ако си изпусне лъжичката - забърсва се набързо в полата и му се дава !!! При третото дете - ако яде от чинийката на котето - ТО ТОВА Е ПРОБЛЕМ НА КОТКАТА , а не на майката !!!
 • Бамбина
  Отговор
  2 20:32  25.01.17
  Напълно вярно сега съм по майчинство с второто си дете и мога да ги потвърдя написаното на 100%.Като мога да добавя и още някой ползи и недостатъци ,но нека всяка майка ги преоткрие .
 • Скептична
  Отговор
  3 23:33  25.01.17
  За да се бетонирате като детегледачка/чистачка
 • а ся
  Отговор
  4 00:38  26.01.17
  Венелинчеее . Кажи на хората нещо по - съществено . Като например от къде пари за второ дете ? Не им давай акъл на хората колко деца да имат . Сигурен съм , че ще има и бели хора с по 3 деца .

Напиши коментар:


Публикувай