25 Януари, 2017 20:00 9 664 1

Притча за доброто и лошото

  • притча-
  • съвет-
  • урок-
  • добро-
  • лошо-
  • огледало-
  • мъдрост

Защо светът отговаря на доброто с лошо?

Притча за доброто и лошото - 1
Снимка: Shutterstock

Веднъж на вратата na едни стар мъдрец почукала млада непозната, която обляна в сълзи, разказала на стареца своята история:

- Аз не знам как да живея - с треперещ глас казала тя - През целия си живот съм се отнасяла с хората така, както бих искала те да се отнасят с мен, винаги съм била искрена и съм им разкривала душата си. При всяка възможност се стараех да върша добро и не съм очаквала нищо в замяна. Винаги съм намирала начин да им помагам. Винаги съм го правила безвъзмездно, а съм получавала в замяна само подигравки и злини. Обидена съм до болка и съм много огорчена от хората. Кажете ми как да живея?

Мъдрецът я изслушал търпеливо и и казал:

- Съблечи се чисто гола и излез така на улицата.

- Простете, но вие навярно се шегувате. Или сте луд. Направя ли това, незнам какво да очаквам от минувачите. Още някой ще ме наругае и ще ме унижи.

Мъдрецът станал, отворил вратата и поставил на един стол огледало.

Ти се срамуваш да тръгнеш гола по улицата, но не се срамуваш да ходиш по света с открита душа като широко отворена врата. Ти пускаш вътре всеки. Твоята душа е огледало, именно затова ти виждаш отражението си в другите хора. Тяхната душа е пълна със зло и поквара и точно такава черна картина виждат и те, когато погледнат твоята чиста душа. Те не притежават сила и смелост да признаят, че ти си по-добра от тях и да се променят. За съжаление това могат да направят само смелите.

- И какво мога да направя? Как бих могла да променя ситуацията, когато нищо не зависи от мен? - попитала красавицата.

- Хайде, ела с мен, аз ще ти покажа нещо. Виж, това е моята градина. От много години поливам тези така красиви цветя и се грижа за тях. Ако трябва да бъда честен, никога не съм виждал как се отварят пъпките на цветовете. Всичко, което мога да видя, е тези прекрасни цъфнали цветя, които сменят цветовете и аромата си.

Деца, учете се от природата. Вижте тези прекрасни цветя и правете като тях - отворете вашите сърца към хората внимателно и незабележимо, без никой да ви види. Отваряйте сърцето си пред добрите хора. Избягвайте тези, които не ви оценяват, късат листенцата ви и ви стъпкват с крака. Тези хора още не са дорасли до вашето ниво, затова с нищо не можете да им помогнете. Във вас те ще виждат само своето уродливо отражение.

В света има много мръсотия и зло. Но този, който иска, остава чист….

Бъдете искрени и честни пред себе си и пред другите. Винаги помнте - не хвърляте бисери на прасетата. Това няма да донесе щастие нито на вас, нито на тях.

Няма човек на земята, който в определен момент от живота си, да не си е задавал въпроса: Защо когато правим добро, получаваме зло?

Каква е тази несправедливост? Защо хората често отвръщат на доброто със зло? Струва ли си да правим добро? Ненапразно, изразът „няма ненаказано добро“ стана толкова упортебяван.

Не се отчайвайте. Просто отваряйте сърцето си внимателно и незабележимо пред добрите хора.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi

    2 1 Отговор
    tova e tocnata istina na madrecat