27 Януари, 2017 05:43 27 227 25

8 тайни за дълголетие от най-щастливите хора в света

  • дълголетие-
  • щастливи-
  • хора-
  • хималаите-
  • столетници-
  • хунза-
  • тайна-
  • храна-
  • живот

Народът хунза е прочут със своите столетници, някои от които живеят до славните 140 години

Високо в Хималаите, на самата граница между Пакистан и Индия, в най-северните райони, граничещи с Кашмир, Китай и Афганистан, живее един народ, който пази невероятната тайна на дълголетието.

Хунза или бурушо е народ, за който се разказват мистични легенди, но извън тях, тези реални хора, живеещи на покрива на света, често доживяват до крехката възраст от 140 години.

В рамките на тази малка, миролюбива общност, съставена едва от около 30 000 души, има жени, които раждат на 65 години и мъже, които, макар да изглеждат на 40 г., всъщност са поне 2 пъти по-възрастни. Твърди се, че това са най-щастливите хора на света, които почти не боледуват. Този високопланински народ е живото доказателство, че диетата и начинът на живот са изключително важни за живота.

Къде се крие тайната им за дълъг и щастлив живот? Сайтът The mind unleashed изброява 8 от нещата, които хунза правят, за да си гарантират невероятното дълголетие, с което са известни.

1. Пестеливо хранене.
Поради географското си местоположение, хунза живеят при много сурови условия, така че ядат пестеливо. Обикновено консумират малко месо и се хранят само два пъти на ден. За тях няма междинни хранения, имат само закуска и обяд. В менюто им преобладава вегетарианската храна и зърнените култури, на което най-вероятно се дължи и устойчивата им и здрава храносмилателна система.

2. Чиста храна, чиста вода, чиста почва и качествен въздух
Храната, която хунза консумират, е напълно естествена и не съдържа химически добавки. Западната храна е пълна с пестициди, хербициди, фунгициди, генетично модифицирани организми, обработена е с химикали, натъпкана със захари, фалшиви захари, MSG, изкуствени аромати, че дори и формалдехид — химикал, използван за обработка на мъртвите тела в моргите. Хунза консервира своята храна по естествен начин. Плодовете се сушат на слънце, а за направата на мляко и сирене не се използват допълнителни добавки.

3. По-малко месо в менюто
Въпреки че хунза ядат месо веднъж седмично, предимно пиле или риба, това няма нищо общо с месото, което консумираме ние. В хранителния режим на този удивителен народ преобладават органичните плодове и зеленчуци, зърнените храни като ечемик, просо и елда. Тези сурови и пресни храни им осигуряват достатъчно енергия.

4. Познат лек срещу рак
Хунза консумират и много кайсии и кайсиеви ядки. Именно, този техен навик може би е основата причина да са защитени от тумори. Кайсиевите ядки са богати на витамин B17, който действа антиканцерогенно. Хунза правят масло от ядките на кайсиите, но то се консумира в малки дози, защото ядката на кайсията е отровна.

5. Защита на стомашно-чревния тракт
Хунза консумират и много кисело мляко, което пречиства и заздравява тяхната чревна флора.

6. Ежедневни упражнения на открито
Хунза прекарват голяма част от дните си на открито, на чист въздух сред природата. Има десетки научни изследвания, които доказват, че здравето и настроението на човек се повишават, когато прекарва повече време навън. Но освен, че прекарват много време сред природата, хунза се движат много. Те обикновено ходят по около 20 км всеки ден и вършат много физическа работа.

7. Непреработен хляб, съдържащ всички необходими ензими
Хунза също така ядат много ядки и семена, но любимото им допълнение към всяко хранене е специален хляб, наречен "чапати". Той се прави от пшеница, просо, елда или ечемик, като брашното от тези култури е едро смляно и в готовия хляб често има цели зрънца.

8. Последната тайна на хунза? Медитация и чести почивки
Западният човек работи в условия на стрес, а ежедневието му е изключително забързано и натоварено. Нямаме и една свободна минута, в която да спрем и да си починем, да се съсредоточим върху дишането си и просто да благодарим, че сме живи. Хунза живеят по абсолютно противоположен начин. Те практикуват медитация и се доверяват на инстинктите си, за да разберат кога е време за почивка. Те прекарват много време в съзерцание и себеопознаване, в което може би се крие и ключът към щастието им.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гад

    15 11 Отговор
    ДНК е тайната умници, ДНК!

    Коментиран от #5, #22

  • 2 гощо

    46 10 Отговор
    Познавах лично една баба от близкото да София село Вакарел,по скоро махала до Вакарел!!! Пушеше Слънце без филтър,пиеше ракия и хапваше сланина,гризеше глава лук като ябълка с комат хляб!!! Изкара до 107г!!! Така,че съвет за това няма!!! Ако господ е дал ще е...ако не е дал ...............

    Коментиран от #7

  • 3 гост

    14 9 Отговор
    абе хора, тая статия я имаше съвсем скоро публикувана пак, само на мен ли ми правят впечатление тея работи.
  • 4 Тодор

    23 18 Отговор
    Живеели 140 години!Това са 140 години мъки,не живот!
  • 5 Чети Ганчо

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гад":

    Преди да коментираш, неумнико, прочети какво са написали хората, което е В ОСНОВАТА на доброто психическо и физическо здраве

    Коментиран от #18

  • 6 Мунчо

    23 1 Отговор
    На мене ми се стнрува, че някой отдавна е чел тези неща и така организира живота ни, че всичко да правим точно наобратно.
  • 7 Дон Антонио

    21 6 Отговор

    До коментар #2 от "гощо":

    АД пък познавах стотици хора които умряха от рак и инсулт породени от цигарите, ракията и прекомерно пушене, не 1 човек а стотици, между които и мой роднини, а познавам и десетки които консумират малко месо и доста растителни продукти и изглеждат на 50 като на 35

    Коментиран от #8

  • 8 гощо

    28 3 Отговор

    До коментар #7 от "Дон Антонио":

    Баща ми никога не е пушел,не е пиел и беше спортист до последно!!!! Отиде си от рак!!!! Както казах ако е писано ще е ако не е писано..............
  • 9 Васичка Атанасова

    11 26 Отговор
    отшелнически живот
    не мислят за нищо
    храна секс и това е
    и това живот ли е
    никакви развлечения нямат
    диваци
    да им закараме някой немски автомобил че да го гледат малко и да му се порадват
    ХУНЗА
  • 10 Михаела

    28 2 Отговор
    Разбира се ,че ще са дълголетници. . Замислих се и като се обърна назад виждам ,че храната през 1987 г. е била най чистата заради строгото БДС .
    Случайно попаднах на тази статия .

    http://andjelod.blogspot.com/2016/12/blog-post_29.html

    Коментиран от #15

  • 11 Хунза

    8 9 Отговор
    Друг мит е тяхното дълголетие, обаче научните изследвания показват средна продължителност на живота: 53 години - за мъжете, и 52 - за жените,[12] като има и някои дълголетници.
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%83%D0%BD%D0%B7%D0%B0
  • 12 Практикуващ

    10 3 Отговор
    Тайната:
    "...обикновено ходят по около 20 км всеки ден и вършат много физическа работа" и
    "....и се доверяват на инстинктите си, за да разберат кога е време за почивка. Те прекарват много време в съзерцание и себеопознаване, в което може би се крие и ключът към щастието им."
  • 13 Скорпион

    14 8 Отговор
    Грешка живеят отатък Хималаите а рецептата за дълголетие е като си изхвърлите акта за раждане и обявите на колкото си искате години че сте
  • 14 123

    13 3 Отговор
    Това момче на снимката ,да го е , бая ми уплаши,да не би това пишлеме на 80години..или фотоколаж. Баба ми живя сто години,също прабаба ми. ДНК то му майката и разбира се трябва да сме умерени в нашите желания -пиене и хапване...
  • 15 antimediator

    17 12 Отговор

    До коментар #10 от "Михаела":

    Явно си много добре запозната с "строгото БДС от 1987 г. " !
    Заради тава строго БДС от 1987 г. изядохме всичката радиация от Чернобил.
  • 16 Дон Курлеоне

    8 3 Отговор
    Тия хунзи да не броят една година за две,така могат да ги
    докарат и до 180 год.
    А я съм будале дваж е.ем еднаж броим.
  • 17 Настрадин

    10 3 Отговор
    Най важното е че нямат хипермаркети и не си купуват храната оттам.
  • 18 Гад

    0 5 Отговор

    До коментар #5 от "Чети Ганчо":

    Всичко много добре съм прочел Ганьо.
  • 19 Оня

    9 5 Отговор
    Храни се добре, за да си най-здравия труп на гробищата!!!!! Яжте каквото ви се яде, стига да се чувствате добре и да се движите.....
  • 20 волен сидеров

    8 4 Отговор
    Статията е абсолютна манипулация-бил съм в този край по комунистическо време -така е написано и дадено в статията ,че е направо ме е ......абе джурналисти ко да прайш и те ляб тряа да ядат....
  • 21 350000

    4 3 Отговор
    предпочитам 20 години лукс от колкото 40 години мизерия
  • 22 Зееви

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гад":

    @1 и @18

    Нито си прочел, нито вдяваш що е генетика, еле па нутригеномика.

    С 2 думи - ГЕННАТА ЕКСПРЕСИЯ СЕ ВЛИЯЕ ПРЯКО ОТ ХРАНАТА! Кодираната в генотипа информация се изменя непрекъснато вледствие на храненето!

    За без пари - толкоз!
    Ай ся бегай да търсиш най-последните нАучни статии и публикации, за да не се излагаш пред ората.
    След което гаранция ше спреш да ядеш мая, глутен, тестени, месо, захар и химия (овкусители, подобрители, консерванти, емулгатори, сгъстители, оцветители, ароматизанти и прочее, и прочее безумни в-ва минаващи за храна, дето са във ВСЕКИ опакован продукт в супермаркета и после колко 10 000% ръст на раково-болните)
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Нел мил

    1 1 Отговор
    Супер, сигурно животът на хунзите е ключ към здравословен начин на живот...
  • 25 Митака

    1 0 Отговор
    Хората си имат ценностна система,това което тях ги прави щастливи за нас е непонятно,а нашите ценности които ни правят щастлиеи ни убиват .Така ,че за тях 140 години няма да са мъка.Нашите моменти на щастие ни ги втълпява някой друг,които имат изгода от това.