2 779 2

Шшшт! Това е тайна!

Кои са нещата, които трябва да пазим в тайна?

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Събина Андреева

Чуваме толкова често как трябва да сме открити и откровени, но трябва да знаем и къде да поставим границата. Затова мъдреците ни предупреждават, че има някои неща, които е по-добре да се държат в тайна.

1. Най-важното, което не трябва да разкриваме на всеки са бъдещите ни планове. Премълчавайте до тогава докато планът ви не е реализиран. Не всички наши идеи са идеални. В повечето случаи, в тях има много слаби места, по които лесно може да се атакува и това да провали нещата.

2. Друго, което препоръчват мъдреците, е да не се споделят тайните за нашата благотворителност. Благото дело е голяма рядкост в този свят, и именно затова то трябва да се пази като зеницата на окото. Не се хвалете за добрите си дела. Гордостта веднага ще види и ще отнеме всичко добро, което е дошло в резултат на тази благотворителност.

3. Мъдреците не препоръчват и да говорите за своята аскетичност. Не разказвайте наляво и надясно за вашите ограничения в храненето, спането, сексуалните отнешения и т.н. Ограничението носи полза само ако се съчетае и с емоционалната съставка.

4. Нещо, за което трябва да се мълчи е мъжеството и героизмът, които проявяваме. Някои се изправят срещу външни изпитания, а някои срещу вътрешни. Външните изпитания са видими, затова за тях хората получават награди, но преодоляването на вътрешните изпитания никой не забелязва, затова и за тях няма награди.

5. Не си струва да се хвалим и с духовното знание. То има различни нива и трябва да се разкрива само при достигане на определено ниво на чистота на съзнанието. Основната грешка на начинаещият носител на истината е желанието да сподели постигнатото духовно знание, което вместо да донесе добро, само ще обърка и уплаши другите.

6. Не е задължително да споделяме с другите и да говорим за семейните си конфликти. Запомнете: колкото по-малко говорите за проблемите в семейството, толкова по-здраво и по-стабилно ще бъде то. Конфликтът е просто освобождаване от негативната енергия, която се натрупва в процеса на общуването. Често, той е нещо полезно.

7. Не обсъждайте лошите думи, които са били чути от някого. Може да си изкаляш обувките на улицата, а може да си изкаляш съзнанието. Човек, който връщайки се вкъщи, разказва всичко, което е чул на улицата, по нищо не се отличава от човекът, който се е прибрал с кални обувки и не ги е събул, влизайки вкъщи.



Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гощо
  Отговор
  1 11:08  27.01.17
  Е ми добре,ще си траем вече!!!
 • Ядеитн
  Отговор
  2 12:04  27.01.17
  Хората са го казали - лявата ръка да не знае какво прави дясната!

Напиши коментар:


Публикувай