2 320 0

6 вредни навика на родителите

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Венелина Маринова

Родителите са първите и най-важни учители в живота на детето, те са неговият модел за подражание.

Децата ни се учат от нас как да се справят с проблемите, да вземат правилни решения, да общуват с другите хора и да са отговорни за действията си. Затова е добре да се погледнем отстрани и да видим какъв пример даваме на децата си.

Ето от тези вредни навици трябва да се отървете, за да сте успешен родител:

1. Неуважение към партньора.

Проявата на неуважение в семейството, дори под формата на шега, води до това, че децата копират един от най-лошите навици във взаимоотношенията и го прилагат на самите вас – неговите родители. Отнасяйте се към партньора си така, както искате децата да общуват в бъдещото си семейство. Не допускайте грубости и оскърбления по никакъв повод.

2. Прекалено самокритични сте.

Много е важно родителите със собственото си поведение да показват, че човек трябва да цени сам себе си. Вместо постоянно да повтаряте как сте се провалили в нещо, споделяйте своите успехи и поощрявайте децата си да постъпват по същия начин.

3. Нездравословното хранене.

Семейните хранителни навици най-трудно се променят впоследствие, затова трябва да насърчавате децата си да ядат бавно, да пазарувате и да приготвяте храната заедно. За доброто на децата си трябва да знаете как и с какво да се храните.

4. Не спортувате.

Ако децата ви видят, че грижата за тялото ви е важна за вас, то те ще се вдъхновят да полагат такава и за себе си. Важно е да сте пример за децата си в това отношение, нека да изберат спорт, който наистина им харесва и за тях да е удоволствие да спортуват, а не задължение.

5. Отделяте прекалено много време на електронните си устройства.

Родителите, залепени за телефона, телевизора или компютъра, са ужасен пример за своите деца. Когато сте вкъщи, оставете устройствата настрани и се съсредоточете в общуването с членовете на семейството. Вместо да гледате телевизия, по-добре цялото семейство да поиграе на настолни игри, да рисувате или да почетете.

6. Невнимателното шофиране.

Говоренето по телефона, похапването, коментарите към другите шофьори, особено обидните, са вредни навици, които могат да бъдат опасни както за вас, така и за децата.Напиши коментар:


Публикувай